Zuidelijke Rondweg op de schop: vanaf dit weekend rijbaan richting A16 maand afgesloten | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Eerste stukje zuidelijke rondweg verbreed
Eerste stukje zuidelijke rondweg verbreed (Foto: gemeente Breda)

Zuidelijke Rondweg op de schop: vanaf dit weekend rijbaan richting A16 maand afgesloten

BREDA - De verkeersproblematiek op de Zuidelijke Rondweg moet worden aangepakt. Daarmee stemde de raad in 2018 met een meerderheid mee in. Deze werkzaamheden gaan dit weekend van start, maar wat houdt het precies in?
 


Waar en wanneer?
Van 15 juni tot 13 juli is de Noordelijke rijbaan afgesloten. Dit is de route van de A27 richting de A16. De afsluiting geldt vanaf de Claudius Prinsenlaan tot de Baronielaan.

Van 13 juli tot 18 augustus is de Zuidelijke rijbaan afgesloten. Dit is de route van de A16 naar de A27. Deze afsluiting vindt plaats van de Graaf Hendrik III Laan tot de Claudius Prinsenlaan.

Wat is het gevolg van dit werk?
Automobilisten moeten omrijden en rekening houden met grote vertraging van tien tot dertig minuten. Er zijn diverse omleidingen bedacht.

Wat gaat er gebeuren?
De werkzaamheden van deze zomer bestaan onder andere uit de aanleg van extra rij- en opstelstroken. Daarnaast worden invoegstroken verlengd. Het groot onderhoud aan de Fatimatunnel wordt ook tegelijkertijd uitgevoerd. Hier wordt geluid reducerend asfalt aangelegd.

Maar er werd toch al gewerkt?
Klopt. Het voorbereidende werk hiervoor vond plaats vanaf 20 mei op de Franklin Rooseveltlaan (de zuidelijke rondweg) tussen de Blauwe Keiweg en de Fatimatraat. In 2018 werden er ter hoogte van de Anna Paulownalaan al twaalf bomen enkele meters verplaatst richting de parallelweg. Deze was toen tussen de Anna Paulownalaan en de Willem III laan afgesloten voor verkeer.

Waarom zijn deze aanpassingen nodig volgens de gemeente?
De gemeente Breda wil de grootste knelpunten op de zuidelijke rondweg aanpassen. De verkeersdrukte op deze weg neemt ieder jaar toe. Volgens omwonenden komt er hierdoor steeds meer fijnstof in de lucht. Daarnaast neemt de geluidsoverlast ook toe. De gemeente kijkt daarom, samen met de bewoners, naar de weg zodat Breda nu en in de toekomst een toegankelijke stad blijft. De werkzaamheden moeten de doorstroom op de weg bevorderen.

Wat gebeurt er nog meer?
Een van de wensen van de omwonenden was om de snelheid op de weg te verminderen. De gemeente heeft daarom op vier locaties nieuwe borden met de opdruk 'Controle' weggezet. De politie beschikt over zes veilige plekken om de controles uit te voeren, onder meer achter de ludieke borden met Volkswagenbusjes. De wethouder kondigde ook zich hard te maken voor permanente snelheidscontroles.  

Maar wacht eens even. Er is toch ook een onderzoek gaande naar de overlast en gebruik van de rondweg? Hoe kan het dat er dan nu toch al gewerkt wordt?
Deze twee dingen staan los van elkaar, aldus de gemeente. De maatregelen die de gemeente deze zomer neemt, zorgen voor betere doorstroming en verkeersafwikkeling in de gehele stad en zijn robuust. In februari 2018 heeft de gemeenteraad na uitvoerig debat tot deze werkzaamheden besloten. Die aanpassingen worden nu uitgevoerd.

En dat onderzoek dan?
In datzelfde debat is ook de motie ‘Van a naar een beter Breda’ aangenomen. Deze motie houdt onderzoek naar de toekomst van de zuidelijke rondweg in. ANTEA heeft gekeken naar diverse maatregelen op het gebied van verkeersafwikkeling, milieu en leefbaarheid, zowel voor de korte, middellange als de lange termijn.

Maar wat staat er in dat onderzoek?
Het ANTEA rapport zit in de afrondende fase. Afgelopen week is het conceptrapport besproken in de klankbordgroep en bij een inloopbijeenkomst voor bewoners. Als deze input verwerkt is wordt het rapport definitief gemaakt. Het rapport zou antwoord moeten geven op de vraag wat er in de (nabije) toekomst met de zuidelijke rondweg kan gebeuren.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief