Leonie van den Hoek tijdens haar boekpresentatie.
Leonie van den Hoek tijdens haar boekpresentatie. Foto: Leonie van den Hoek

Bredase Leonie van den Hoek komt met debuutroman ‘Prinses Maan en de heerser van het duister’

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Psycholoog, marine bioloog én beveiliger Leonie van den Hoek heeft onlangs haar debuutroman ‘Prinses Maan en de heerser van het duister’ uitgebracht. De 27-jarige deed hier onder andere inspiratie voor op bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). “Ik heb in Breda veel kansen gekregen.”

Op haar tiende kwam Van den Hoek naar Breda. De schrijfster bracht haar middelbare tijd door op het Florijn College (nu Scala). Op haar zesentwintigste vond ze het tijd voor avontuur. Ze verhuisde naar de andere kant van Nederland, naar Delfzijl. “Breda zit voor altijd in mijn hart. Dat is en blijft thuiskomen voor mij.”

Inspiratie
De Bredase schrijft al sinds haar derde. “Het begon met stickertjes. Ik maakte daarmee verhaaltjes in schriftjes. Toen begon mijn moeder me woordjes te leren. Ik leerde natuurlijk steeds meer. Mijn verhalen werden langer en leuker. Ik heb echt schriftjes vol met verhalen. Toen dacht ik uiteindelijk: ‘ik maak een boek’ en dat werd ‘Prinses Maan en de heerser van het duister’.”

“Ik ben een creatief mens”, vertelt de schrijfster. “Er ligt een hele wereld voor ons en die wil ik ontdekken.” Bij de KMA in Breda heeft Van den Hoek ook veel inspiratie voor het boek mogen opdoen. “Ik beoefen al sinds ik klein ben vechtsporten en via via kwam in bij de KMA terecht. Ik heb toen een rondleiding gekregen, ben op het boksgala geweest én ik heb een cursus van een wapenmeester gehad. Na deze ervaring zat ik weer boordevol inspiratie.”

Het fantasyboek gaat over Maan. Zij ontsnapt uit een gevangenenkamp onder de grond en vreest voor de master. Ze blijkt over bijzondere krachten te beschikken en moet leren daarmee om te gaan. Daarbij komt ze voor diverse grote krachtmetingen te staan.Tijdens een gevecht op leven en dood komt er een werkelijkheid naar boven die Maan zich nooit had kunnen voorstellen. Volgens Leonie is prinses Maan een echte powervrouw. “Ze lost zelf dingen op. Ik ben heel erg voor powervrouwen. Ik wil dat mijn lezers na dit boek het gevoel hebben dat ze alles kunnen.”

Psychologie
De schrijfster heeft drie verschillende studies gedaan: psychologie, marine biologie en beveiliging. Volgens haar kan ze deze dingen ook goed toepassen in haar boek. “Een belangrijk element in dit boek is water, dat heeft met mijn liefde voor de zee te maken. Daarnaast heb ik bij mijn boek ook heel goed nagedacht over hoe alles wat ik opschrijf zou kunnen en in elkaar zit. Je leest niet alleen wat er gebeurt, maar ook waarom. Echt de psychologie achter de verhalen. Ik wil mensen niet met teveel vragen achterlaten. Als een boek veel vragen oproept, dan leidt dat mensen af.”

Deel twee
De fantasyfan heeft veel positieve reacties ontvangen op haar boek. Daarom is ze al bezig met deel twee. “Ik ben nu halverwege. Ik vind het extra leuk om dit te schrijven. Ik kan nu nog dieper op het verhaal ingaan. Daarbij heb ik het karakter ook nog helemaal in mijn hoofd. Ik blijf denk ik voor altijd schrijven. Ik zeg altijd ‘ik schrijf, dus ik leef’.