Bij de overkapte zitplaats op de Emerparklaan in de Haagse Beemden zit de rups zelfs op de bankjes.
Bij de overkapte zitplaats op de Emerparklaan in de Haagse Beemden zit de rups zelfs op de bankjes. (Foto: Piet van Kaam)

Processierups blijft Breda teisteren

  algemeen

BREDA - De processierups, inmiddels weet vrijwel iedereen van dit vervelende beestje af. Op veel plekken in Breda zie je de rupsen in nesten bij elkaar zitten op een eikenbomen. Daar blijft het niet meer bij. Bij de overkapte zitplaats op de hoek van de Emerparklaan en het Gouden Muntenpad in de Haagse Beemden heeft de eikenprocessierups inmiddels zelfs de bankjes overgenomen.


Door het warme voorjaar lijkt het een recordjaar te gaan worden voor de eikenprocessierups. De rups heeft brandharen die klachten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. De meest voorkomende klachten zijn irritatie van de huid en slijmvliezen. Dit gaat gepaard met hevig jeuk. "Om overlast te voorkomen raden wij onze bezoekers aan om de komende tijd niet onder eikenbomen te gaan zitten en contact met brandhaartjes te vermijden", aldus Staatsbosbeheer. "Ook het aanraken van de nesten kan irritatie veroorzaken, wij raden met klem aan om dit niet te doen. Voor hondenbezitters is het van belang om hun huisdier tijdens het uitlaten in losloopgebieden goed in de gaten te houden."

Staatsbosbeheer heeft besloten om op drukke plaatsen, zoals het Speelbos in het Mastbos, de nesten te laten verwijderen. "Ondanks dat Staatsbosbeheer er in principe geen voorstander is om insecten te bestrijden, maken wij wegens de dreigende overlast een uitzondering", liet boswachter Floris Hoefakker eerder aan BredaVandaag weten. 

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. Deze van oorsprong Zuid-Europese soort is vanaf de vroege jaren '90 bezig met een flinke opmars in Nederland, inmiddels komt de soort overal in Nederland voor. De eikenprocessie rups heeft zijn naam te danken aan het feit dat de rupsen 's nachts in een 'processie' op zoek gaan naar voedsel. De rupsen eten de bladeren van eikenbomen.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief