De scouting bij een raadsvergadering over het toekennen van de subsidies
De scouting bij een raadsvergadering over het toekennen van de subsidies (Foto: Hanneke Marcelis)

Wethouder Haagh: fout in systeem thematafels, reparatie is nodig

BREDA - Er zit een fout in het systeem van de thematafels. Dat heeft wethouder Miriam Haagh toegegeven in het interpellatiedebat over de thematafels. Dat betekent dat er snel 'reparaties' moeten worden gedaan, want de subsidies voor 2020 moeten voor 1 oktober de deur uit.


Raadslid Gwendolyn Boom legde het college donderdag flink het vuur aan de schenen tijdens het interpellatiedebat over de thematafels. Dat debat werd aangevraagd nadat bekend werd dat de rechter een bom heeft gelegd onder de systematiek van de thematafels. Die oordeelde dat het systeem onzorgvuldig is, omdat partijen die aan tafel zitten baat hebben bij het afkeuren van subsidies van andere, vaak kleinere, partijen. De rechter deed die uitspraak nadat scouting Frederik Hendrik uit Bavel in beroep ging tegen hun afgekeurde subsidie.

Boom kaart al ruim een jaar aan dat er fouten zitten in het systeem. "Het systeem deugt niet. Er moet nu iets gebeuren", stelt zij. En dat er een fout zit in het systeem, geeft ook wethouder Miriam Haagh nu toe. Het college gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, maar gaat de systematiek 'repareren'. "Iedereen moet bij de subsidies kunnen rekenen op een eerlijke kans. Een verandering is dus noodzakelijk." Want het systeem overboord gooien, wil het college niet. Er wordt daarom een onafhankelijke commissie ingesteld om de mogelijkheden te bekijken. Daar zit haast bij, want de subsidies voor 2020 moeten al snel weer de deur uit. 

De wethouder kaartte wel aan dat het systeem voor de invoering wél meerdere malen juridisch is gecontroleerd. De aanpassingen die later werden gedaan, zoals de 10 verbeterpunten en de doorontwikkelingen, zijn dat echter niet. Ook benoemd de wethouder nog dat het een illusie is dat er ooit een systeem zal zijn waar iedereen helemaal tevreden over is. "Bij het verdelen van schaarste, zullen er altijd mensen niet tevreden zijn. Over ons oude systeem waarbij aanvragen individueel behandeld werden waren ook veel discussies."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief