Aart Bergwerff, organist Grote Kerk Breda
Aart Bergwerff, organist Grote Kerk Breda Foto: Emil Matveev

Organ lounge en meer tijdens tweede editie orgelfestival OrgelStorm

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - In de Grote Kerk vindt van 19 tot en met 26 juni de tweede editie van het festival OrgelStorm plaats. Het thema is Midzomernacht – naar het gelijknamige Scandinavische feest.

Het festival wordt georganiseerd door stichting Art UnOrganized en staat mede in het teken van de 50e verjaardag van het Flentrop-orgel van de Grote Kerk Breda. Op het programma staan bijzondere uitvoeringen van muziekstukken. Zo veranderen organist Geerten Liefting en VJ Michelle van Mil 20 juni (20.30 uur) de Grote Kerk voor een avond in een relaxte orgellounge. Zij nemen de luisteraar in beeld en (geïmproviseerde) muziek mee naar een denkbeeldige Midzomernacht.

Geerten Liefting heeft een mooie mix van improvisatie en werken van Bach samengesteld. Michelle reist als VJ met haar team over de hele wereld op grote dancefestivals, deze avond improviseren zij de beelden bij orgelmuziek.

OrgelStorm zet elke editie een hedendaagse componist, die werken voor orgel componeert, centraal in het festival. Deze editie is er gekozen voor de Zweedse componist Fredrik Sixten. De Zweedse componist componeerde in 2017 de Symphonia Aurora Borealis, een orgelsymfonie geïnspireerd door het fenomeen noorderlicht. Aart Bergwerff verzorgt 21 juni, 20.30 uur de Nederlandse première. Verder klinken er vocale werken van Sixten, uitgevoerd door een Vocaal Ensemble onder leiding van dirigent Christiaan Winter en de componist zelf.

Voor wie Sixten graag wil ontmoeten in Breda en spreken over zijn werk is er na het concert een Meet & Greet. Ook geeft Sixten een lezing over zijn muziek voorafgaand aan het concert in de Grote Kerk.  Sixten werkt momenteel aan veel opdrachten voor composities vanuit de hele wereld. In zijn werk hoor je invloeden van Jazz, 20ste eeuwse Franse componisten, grote affiniteit met Zweedse volksmuziek en dat alles bijeengebracht in traditionele historische vormen.

Op 22 juni (20.30 uur) is er een jubileumconcert omdat het orgel in de Grote Kerk precies 50 jaar bestaat.  Deze avond is ook de presentatie van de cd die Aart Bergwerff ter ere van het jarige orgel opnam: 50 Golden Years. 1969-2019. Tot 26 juni zijn er dagelijks voorstellingen.