Orgel Grote Kerk Breda
Orgel Grote Kerk Breda

Orgel Grote Kerk vernoemd naar organist Hillen

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het orgel van de Grote Kerk wordt tijdens het jubileumconcert op 22 juni vernoemd naar oud-organist Jaap Hillen. Hillen was van 1949 tot 2008 organist van de Grote Kerk en destijds de grote animator achter de totstandkoming van het nieuwe orgel.

Het jubileumconcert staat 22 juni (20.30 uur) op het programma omdat het orgel in de Grote Kerk dan precies 50 jaar bestaat. Hoewel veel onderdelen van het prachtige instrument veel ouder zijn en terug gaan tot het jaar 1534, dateert de huidige opstelling van 1969, nu precies 50 jaar geleden.  "Een naam die onlosmakelijk met het orgel van de Grote Kerk is verbonden, is die van Jaap Hillen", aldus de organisatie van orgelfestival OrgelStorm, dan van 19 tot en met 26 juni plaatsvindt. "Daarom zal het instrument tijdens het jubileumconcert door worden omgedoopt in Hillen-orgel."

Aart Bergwerff en Bert Mooiman spelen tijdens het jubileumconcert werken van Bach, Mendelssohn, Tjaikovsky,  Saint-SaĆ«ns, Sweelinck en Stravinsky. Deze avond is ook de presentatie van de cd die Aart Bergwerff ter ere van het jarige orgel opnam: 50 Golden Years,1969-2019.