Wat is biobased en hoe kun je het zelf toepassen?
Wat is biobased en hoe kun je het zelf toepassen?

Bamboe en andere geheimen uit de biobased wereld bij Rabobank Breda

Advertorial

(advertorial) - Hoe kun je op een duurzame manier produceren? En wat is er voor nodig om met natuurlijke grondstoffen goede producten te maken? Welkom in de wereld van biobased. Donderdag 27 juni lichten Rabobank Breda en Green Office Avans een tip van de sluier op.

Dat gebeurt tijdens het event 'Step into the future: Biobased Living'. Tijdens deze avond maken sprekers duidelijk hoe de 'biobased economy' er in de praktijk uitziet en wat het effect hiervan is op het milieu. Ook laten verschillende bedrijven zien wat zij aan biobased producten produceren en hoe je die in je eigen leven kunt toepassen.

Bamboe
Een van de sprekers is Pablo van der Lugt. Hij wijdde zowel zijn master- als zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Delft aan bamboe en bamboematerialen. Op dit moment is hij actief als duurzaamheidsdeskundige in de hout- en bamboe-industrie.

Hij vertelt over de uitgebreide mogelijke toepassingen van bamboe, dat je kunt weven, lamineren, spinnen en zelfs 3D-printen. "Bamboe is een van de meest veelzijdige materialen ter wereld, maar het is nog steeds relatief onbekend in de wereld van design", aldus Van der Lugt. Hij publiceerde een boek met de titel Booming Bamboo, waarin hij laat zien dat er in de overgang naar een meer circulaire economie veel mogelijkheden voor bamboe zijn.

De andere spreker deze avond is Douwe-Frits Broens van het Centre of Expertise BioBased Economy van Avans.  “Het is duidelijk dat de toekomst biobased moet zijn”, geeft hij aan. “Waarom? Omdat fossiele grondstoffen, zoals olie, kolen opraken, en omdat we daarmee de wereld kapot maken.” Circulair gaat al een stukje helpen, vertelt hij. “Maar je blijft ‘virgin’ materiaal nodig hebben, voor energie en materialen. Laten we daarvoor dan plantaardig materiaal gebruiken, wat je steeds opnieuw kunt laten groeien, of gebruik restmateriaal zoals rioolslib. Daar kun je allerlei mooie producten van maken, zoals verpakkingsmateriaal.”

In zijn verhaal maakt Broens ook duidelijk welke problemen biobased gaat oplossen – en welke niet. “Er zijn nog veel misvattingen over wat duurzaam is, wat het lastig maakt om de goede keuzes te maken. Veel mensen zijn trots op hun Tesla, maar daar kun je grote vraagtekens bij zetten.”  

Omschakeling
Een omschakeling is van groot belang, aldus de organisatoren én de deskundigen. Nu worden duizenden producten van flesjes drinken tot voedselverpakkingen en van telefoonhoesjes tot zadelhoesjes gemaakt van fossiele grondstoffen. "De fossiele grondstoffen raken echter op en er komt veel CO2 door in de lucht", geven de initiatiefnemers aan. "Door recente ontwikkelingen kunnen dit soort producten van natuurlijke grondstoffen gemaakt worden: dit noemen we biobased."

Maar wat betekent het voor jou en jouw omgeving? Deze en nog meer vragen worden beantwoord tijdens het event. Naast waardevolle informatie van interessante sprekers is er

tijdens de ontvangst en de bedrijvenmarkt na afloop volop gelegenheid tot netwerken. Ook kunnen bezoekers daar in gesprek gaan met diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in biobased producten. Zij presenteren verschillende biobased producten in het atrium van Rabobank Breda.

Bijwonen van de avond kan gratis, aanmelden kan via de website van de Rabobank. Meer over Green Office van Avans lees je hier.

Programma:
19:30 - 20:00 uur: Ontvangst op de bedrijvenmarkt, incl. welkom door bestuursvoorzitter Rabobank  Wiebe Draijer*
20:00 - 20:45 uur: Douwe-Frits Broens (Portfoliomanager Research Centre of Expertise Biobased Economy)
20:45 - 21:30 uur: Dr. ir. Pablo van der Lugt (TEDx spreker en auteur ''booming bamboo'')
21:30 - 22:30 uur: Afsluiting en borrel op de bedrijvenmarkt