Gezamenlijk introdag Avans en BUAS van de baan: roosters gooien roet in het eten | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Het HBO Introfestival blijft wel bestaan. Vroeger was dat in de binnenstad, maar tegenwoordig wordt het gehouden bij Breepark
Het HBO Introfestival blijft wel bestaan. Vroeger was dat in de binnenstad, maar tegenwoordig wordt het gehouden bij Breepark (Foto: Stadsfotograaf Breda)

Gezamenlijk introdag Avans en BUAS van de baan: roosters gooien roet in het eten

BREDA - Avans Hogeschool en Breda University stoppen met de gezamenlijke introductiedag voor nieuwe studenten. De reden daarvoor is dat de hogescholen hun roosters niet op elkaar afgestemd krijgen. De lokale politiek reageert teleurgesteld op het nieuws. De VVD wilde juist graag zien dat de introductiedag zou uitgroeien tot een gezamenlijke introweek.


Twee jaar geleden hielden Avans en Breda University, destijd nog NHTV genaamd, in samenwerking met de gemeente Breda hun eerste gezamenlijke introductiedag voor nieuwe studenten. De hoop van veel lokale politieke partijen was dat die introductiedag zou uitgroeien tot een gezamenlijke introductieweek, zoals die in veel grote studentensteden in Nederland ook bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de UIT-week in Utrecht, de KEI week in Groningen en de TOP week in Tilburg. Maar na twee jaar valt die droom in duigen. Avans en BUAS trekken de stekker uit de introductiedag. De reden: de hogescholen hebben verschillen roosters. En die roosters aanpassen zodat er ruimte ontstaan voor een gezamenlijke introductiedag, laat staan een introductieweek, is niet mogelijk.

"Dit probleem heeft altijd bestaan. Ook vorig jaar zaten we ermee in onze maag. Toen wilden we eigenlijk een meerdaagse introperiode, maar moesten we het ook al inkorten tot slechts één introductiedag", legt woordvoerder Serge Mouthaan van Avans uit. "Avans en Buas starten het studiejaar in andere weken. En daar valt niet zomaar iets in te schuiven. Als we aan het begin van het jaar iets schuiven, heeft dat grote consequenties voor de onderwijsblokken en tentamenperiodes in het gehele studiejaar." Daarom organiseren. BUAS en Avans dit jaar hun eigen introductiedagen.

Raadslid Rick Zagers heeft namens de VVD al vragen gesteld aan het college over de situatie. De partij wil onder andere weten welke inspanning het college heeft verricht om de introductiedag alsnog door te laten gaan.

Introfestival

Het afschaffen van de introductiedag van Avans en BUAS staat los van het HBO-introfestival. Dat blijft wel bestaan, en wordt gehouden bij Breepark. Daarin blijven de BUAS en Avans nauw samen werken. "Ons doel blijft hetzelfde. We willen studenten de stad leren kennen, de onderwijsinstellingen leren en kennen en elkaar leren kennen. Het HBO Introfestival blijft voor ons hét moment dat de studenten van de verschillende HBO's elkaar ontmoeten."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief