Afbeelding
Jorgen Janssens/StadsFotograaf Breda
foto's

De voormalige Seeligkazerne is nu officieel een onderwijslocatie

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De 'nieuwe' vestiging van De Rooi Pannen is vandaag officieel geopend. De opleiding is tegenwoordig te vinden op het terrein van de voormalige Seeligkazerne. Studenten maken er al sinds begin dit jaar gebruik van, maar woensdag werd de nieuwe vestiging van de scholengemeenschap pas officieel geopend. "Wat een pareltje voor Breda", aldus burgemeester Paul Depla.

Depla opende samen met de trotse Loys en Amalia de nieuwe onderwijslocatie. "Met een pracht restaurant en hotel laat de nieuwe generatie studenten in historische omgeving zien hoe de gastvrijheid in de toekomst eruit ziet", aldus de burgemeester.

De Rooi Pannen is een scholengemeenschap met vmbo- en mbo-opleidingen op het gebied van handel, horeca, toerisme & recreatie, vormgeving en marketing & evenementen. Na de officiële handeling was er nog de gelegenheid tot een hapje en een drankje of een rondleiding van studenten door het gebouw.

Dat de Rooi Pannen op deze plek neerstreek is het resultaat van een jarenlange zoektocht. Verschillende locaties passeerden de revue, van de voormalige kweekschool aan het Dr Jan Ingen Houszplein tot het klooster bij Bavel. Het werd dus dit honderden jaren oude complex in de binnenstad. Voor 5,75 miljoen nam de MBO het over van het Rijksvastgoedbedrijf in april 2015. Uiteindelijk is er voor deze locatie gekozen op basis van een goede ligging, het volume en de uitstraling. 

Groot en Klein Arsenaal
De praktijkdelen van de Bredase mbo-afdeling Toerisme & Recreatie komen in het Klein Arsenaal. Daar kunnen leerlingen kennismaken met de praktijk. "We leren ze alles wat bij het vak hoort, van mensen aanspreken tot omgaan met klachten, maar ook roosters maken en zorgen dat het werk wel gedaan wordt als iemand zich ziek meldt. De housekeeping moet wel gedaan worden", dat verteldeTiny Pheninckx, voorzitter van de raad van bestuur eerder aan deze site. Op de begane grond is er een centrale receptie met toeristeninformatiebalie. Ook zijn er twee conferentieruimtes. Op de eerste verdieping bevinden zich een theater en sport- en spelzaal.

Het Groot Arsenaal is meer gericht op de opleiding Horeca. Daar zijn twee restaurants én een hotel met 22 kamers gerealiseerd.  In de restaurants in het Groot Arsenaal werken studenten onder begeleiding met twee verschillende horecaconcepten: casual dining en fine dining. Ook is er een lobby gecreëerd in dit gebouw. Toch heeft de mbo-school ook een aantal nieuwe gebouwen moeten neerzetten. Daarmee zijn grote ruimtes zoals aula's gecreëerd. Door middel van glasstraten blijven oude elementen wel te zien. 

De Rooi Pannen gaat beginnen aan een lange periode in de Bredase binnenstad. In elk geval 25 jaar. Het bestuur schrijft na die periode het gebouw af. Ze zijn er van overtuigd dat na zo'n termijn er aanpassingen verricht moeten worden. Daarnaast veranderd het onderwijs.


Gasten genieten
Met een druk op de confettiknop en een daverend kanonsalvo is de camous oficieel geopend.
Catering
Een toost
Het boek, door Jorgen Janssens, over de geschiedenis van het terrein, het hele renovatie en restauratie traject en over de rooi pannen als scholengemeenschap.
Op weg naar het klein Arsenaal
Burgemeester Paul Depla wiordt verwelkomt door de directeur Horeca Micha Wijngaards
Juul Jochems (links) bouwmanagement van het projct praat met Marcel Hermans van de Gemeente Breda
Speech door Kees van Strien, lid van de raad van bestuur
Tini Pheninckx, lid van de raad van bestuur spreekt de gasten toe. Burgemeester Depla zit op de eerste rij.
Paul Depla spreekt de gasten toe
Bijna tijd voor het officiele moment
Paul Depla spreekt de gasten toe
Directie en raad van Bestuur verwelkomen samen met twee studenten de gasten
studenten bereiden zich voor op de komst van de gasten