Avans Breda.
Avans Breda.

Avans Academielezing: Ondermijnende criminaliteit in het amateurvoetbal

BREDA - Criminele donateurs of sponsors. Daarvan zou bij minstens vijf Brabantse en Zeeuwse amateurvoetbalclubs sprake zijn. Verenigingen die het moeilijk hebben zouden in de verleiding komen in te gaan op wat in eerste instantie een genereus aanbod lijkt. Hoe herken je deze vorm van ondermijnende criminaliteit?


Dat komt aan de orde tijdens de Avans Academielezing op woensdag 26 juni, waarin student Integrale Veiligheidskunde Thijs Kucmer samen met twee gastsprekers voorbeelden deelt van ondermijning in het amateurvoetbal.

"Vaak benaderen criminelen of mensen met een dubieuze achtergrond verenigingen die het financieel moeilijk hebben. Met als doel het witwassen van geld of het verhandelen van drugs. Ook kan de vereniging als ontmoetingsplek dienen voor criminelen", aldus de organisatoren.

De grote afhankelijkheid van vrijwilligers, donaties en sponsoren maakte de clubs kwetsbaar. "Deze afhankelijkheid is steeds vaker een zorgpunt. Uit onderzoek van de Taskforce Brabant Zeeland blijkt dat er bij minstens vijf Brabantse en Zeeuwse voetbalclubs vermoedens bestaan van criminele donateurs of sponsors."

De eerste gastspreker is Tom de Wit. Hij werkt als veiligheidscoördinator bij Voetbalvereniging UNA Veldhoven. Daarnaast is hij werkzaam bij de Rijksrecherche, waar hij ook te maken heeft met ondermijnende criminaliteit. Tijdens de lezing deelt hij zijn ervaring over ondermijning binnen zijn eigen voetbalclub. Ook de KNVB is deze avond aanwezig. Zij vertellen over hun rol in de aanpak en kwetsbaarheid van ondermijnende criminaliteit.

Thijs Kucmer is tweedejaars student Integrale Veiligheidskunde aan de Avans Hogeschool te Breda. In het tweede jaar heeft hij deelgenomen aan AVB2B (Academie voor Veiligheid en Bestuur to Business). Dit is een extra curriculair traject waar 'high potential' studenten Integrale Veiligheidskunde náást hun opleiding aan mee kunnen doen omdat ze extra uitdaging willen hebben, (werk)ervaring willen opdoen en hun cv willen versterken. Gedurende dit traject is hij bezig geweest met het bewuster maken van mensen voor de kwetsbaarheid van ondermijning van bij amateurvoetbalverenigingen. Dit deed hij door middel van symposia en lezingen.

De avond begint om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur voor inloop met koffie en thee. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Einde is om 21.00 uur.

De Avans Academielezing is voor iedereen met honger naar kennis. De Academielezing vindt meerdere malen per jaar plaats bij Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 te Breda en is gratis toegankelijk.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief