Juni was vorig jaar recorddroog.
Juni was vorig jaar recorddroog. Foto: Nico Koevoets.

Zinderende junihitte: Vier dertigplussers op komst

Door: Nico Koevoets Weer

BREDA - Het is momenteel warm in juni. De gemiddelde temperatuur bedraagt in Midden-Brabant tot en met 20 juni 17,7 graden en dat is 1,5 graden boven de norm. Het zijn de regelmatig de kop op stekende zware regen- en onweersbuien die het beeld vertroebelen. Maar het is wel degelijk opnieuw te warm.

En vanaf zondag gaat daar nog een flinke verandering in komen. Dan start namelijk een hittegolf die mogelijk flink hete ijzers in het vuur gaat brengen. Op grotere hoogte, op ca 1500 meter, blijft een lagedrukgebied hangen ten zuidwesten van Ierland. Als gevolg hiervan vormt zich op die hoogte een krachtig hogedrukgebied vanaf Noord-Afrika tot in Nederland en Duitsland. Er komt dan een enorme warmte toevoer op gang.

Hittegolf
De wind gaat uit het oosten en zuidoosten waaien. Vanuit het al wekenlang hete (record)hete Oost-Europa. Dit in combinatie met lange dagen vol met veel zon en een forse hittegolf is een feit. Een hittegolf is een aaneengesloten periode van minimaal vijf dagen waarop de maximumtemperatuur 25,0 graden of meer bereikt en waarvan er drie dagen tropisch moeten zijn met maxima van 30,0 graden of hoger. Het te verwachten temperatuurverloop van de maxima voor de komende dagen: zaterdag 24 graden, zondag 29 graden, maandag 32 graden, dinsdag 35 graden, woensdag 35, mogelijk 36 graden en donderdag opnieuw 35 graden.

Warmterecords juni op springen
Door dit mogelijk zinderende slot van juni dreigen alle warmterecords van juni om te vallen. De hoogste junitemperatuur ooit gemeten in Brabant werd geboekt in Eindhoven op 22 juni 2017 met 35,0 graden. Zelfs het oude record is nog niet belegen. De voortschrijdende gemiddelde maandtemperatuur ligt momenteel al 1,5 graden boven normaal. Juni 2018 voelt de hete adem van juni 2019 nu al in de nek met nog negen dagen te gaan. In Eindhoven staat juni 2018 op vierde plaats van warmste junimaanden met 18,1 graden tegen 17,7 graden dit jaar. De horde juni 2018 gaat gemakkelijk genomen worden en indien het echt zo heet gaat worden zoals de weerkaarten al een paar dagen laten zien, dan gaat ook het nog niet belegen record van juni 2017 eraan: 19,1 graden!

Extreem weer
Het moge duidelijk zijn dat extreem weer enorm zich enorm snel uitbreidt. De oorzaak zit hem in het feit dat de curve van de stijgende lijn van de temperaturen op aarde zich in het overgangsgebied bevindt van langzaam stijgend naar heel snel bijna kaarsrecht omhoog. Het point of no return is niet ver meer weg wat dit betreft.

2 mm tegen 100 mm regen
Extreem weer zit ook in de neerslag. Vorig jaar verliep juni kurkdroog, recorddroog zelfs. Er viel slechts twee mm in Breda als 65 mm normaal is. Tot en met 9 juli 2018 viel er geen druppel regen in Breda. Dat is een ongekend lange neerslagloze periode van 37 dagen in Nederland. Uiteindelijk viel er tot en met 27 juli nog niet meer regen dan een paar spetterbuitjes. De droogte was toen al 55 dagen gaande. De schade van die enorme droogte van de zomer van vorig jaar is nu nog zichtbaar in de natuur.

Hoe anders is het dit jaar in juni. In Midden Brabant viel al ruim 100 mm neerslag. Duidelijk te nat, maar de neerslagverdeling is heel grillig door de lokale zware regen- en onweersbuien. Zo viel er in Volkel slechts 56 mm. Iets minder dan normaal. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten en dat werkt zwaardere buien in de hand.

De komende negen dagen ziet het er niet echt naar uit dat veel verandering zal komen in de neerslagsommen voor deze lopende maand. Als het echt zo heet en droog gaat worden zoals de weerkaarten al een paar dagen doen geloven, dan hebben de schrijvers van weerkundige geschiedenisboeken over pakweg tien dagen veel werk te verzetten.