Bas van Bavel.
Bas van Bavel. (Foto: Youtube.com NWO)

Bredase wetenschapper krijgt Spinozapremie van 2,5 miljoen

BREDA - Professor dr. Bas van Bavel uit Breda ontvangt de Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Historicus Van Bavel is een van de zes wetenschappers die deze vrijdag dit laureaat krijgt, te besteden aan nieuw wetenschappelijk onderzoek.


NWO-voorzitter Stan Gielen maakte deze vrijdag bekend dat prof. dr. Bas van Bavel, prof. dr. Yvette van Kooyk, prof. dr. ir. Ronald Hanson en prof. dr. Amina Helmi de NWO-Spinozapremie ontvangen, en prof. dr. Andrea Evers en prof. dr. Jack Pronk de NWO-Stevinpremie.

De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. In 2019 krijgen excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie. “Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact”, aldus het NWO.

Historicus Bas van Bavel wordt geroemd als een van ’s werelds grootste experts op het gebied van sociaal-economische geschiedenis. “Zijn spraakmakende boek ‘De onzichtbare hand – hoe markteconomieën opkomen en neergaan’ biedt een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving”, aldus NWO.

Als hoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht doet hij grensverleggend onderzoek naar sleutelfactoren achter een veerkrachtige samenleving.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief