Foto: Hanneke Marcelis

CDA eist maatregelen tegen eikenprocessierups: 'Overlast kan de hele zomer voortduren'

BREDA - Er moet een goed bestrijdingsplan worden opgesteld om volgend jaar wél alle eikenprocessierupsen te kunnen verwijderen. Daarvoor pleit CDA-raadslid Caspar Rutten. Dit jaar lijkt de gemeente niet goed voorbereid te zijn geweest, waardoor het niet lukt om alle nesten te bestrijden. Daardoor kan de overlast nu de gehele zomer voortduren. 


De komst van de eikenprocessierups is een jaarlijks terugkerend probleem. Maar dit jaar is dat probleem vele malen groter dan ooit te voren, want er zijn maar liefst ruim drie keer zoveel rupsen in Breda als in 2018. En de gemeente Breda is niet in staat om die allemaal te bestrijden. Daar zijn namelijk speciale stofzuigers voor nodig, en die heeft de gemeente er niet genoeg aangezien alle gemeenten in Nederland op dit moment massaal dergelijke apparaten inhuren. Daarom moet de gemeente prioriteiten stellen, en worden de nesten alleen op de belangrijkste plekken weggehaald.

De gevolgen van de overlast zijn groot. De brandharen van de processierups veroorzaken hevige jeuk en soms zelfs ernstige gezondheidsklachten. En daar hebben niet alleen Bredanaars last van die de rupsen hebben aangeraakt. De brandharen verspreiden zich door de lucht, waardoor veel mensen inmiddels onder de bultjes zitten. De middelen om de jeuk te verzachten zijn dan ook niet aan te slepen, stelt het CDA. De partij wil dat de gemeente maatregelen neemt om te voorkomen dat de overlast volgend jaar weer zo groot is. "De verwachting is dat het aantal eikenprocessierups en andere soortgelijke rupsen de komende jaren verder zal stijgen", stelt Rutten. Het CDA zal daarom een motie indienen waarmee het college wordt opgeroepen om een goed bestrijdingsplan op te stellen. 

Heb je eikenprocessierupsen gespot? Meld ze dan bij de gemeente. Op basis van die meldingen beslist de gemeente Breda waar de nesten worden weggehaald.

Processierupsen worden weggezogen:
FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief