Het afscheid bij café De Bommel
Het afscheid bij café De Bommel (Foto: Amber Kuijs)

Column Hennie van de Kar: Rups vreet het nieuws (niet meer)

Gisteren was het zover. Wijnand Nijs, journalist en oprichter/hoofdredacteur van BredaVandaag, nam afscheid. Een snikheet Café de Bommel was daarvoor gevuld met mensen die in de afgelopen elf jaar op de een of andere manier verbonden waren met BredaVandaag. Wijnand vertrekt door de voordeur, in de wetenschap dat zijn creatie, in goede handen is bij Uitgeverij De Bode. Nu het ‘kind’ is ondergebracht, krijgt de grondlegger tijd voor andere dingen.


Hoe is het om de dag na zo’n afscheid wakker te worden? Stadse geluiden te horen, waarover je niet hoeft te publiceren? Geuren te ruiken, die je niet in woorden hoeft te vangen? Rond te lopen en te mogen aanschouwen, zonder daar een stukje over te hoeven tikken? 

Het lijkt me op zijn minst afkicken voor deze duizendpoot, die elf jaar lang BredaVandaag in de lucht hield. Zeven dagen per week. Tijdens zijn afscheidswoord herhaalde Wijnand het nog maar eens: zéven dagen per week. 

Ter voorbereiding op zijn afscheidsspeech had Wijnand het eens nagerekend. Hij telde tienduizenden verhalen die hij voor BredaVandaag schreef. En nog eens duizenden foto’s meer, die hij voor dit platform maakte. Het aantal views loopt in de miljoenen. Maar, en dat is typisch Wijnand, hij is er het type niet naar dat daarmee pronkt. Zeer typerend vind ik dat hij in zijn afscheidsartikel de onderwerpen vermeldt waarover hij niet schreef. 

Als Rupsje Nooitgenoeg vrat hij het nieuws. Hij hoefde er nooit naar op zoek en kreeg er nooit genoeg van. Zijn honger naar verhalen uit de stad was te groot. En net als in het bekende prentenboek van Eric Carle blijft deze hardwerkende schrijfrups maar eten. Totdat het toch het moment is om daar eens mee te stoppen. De rups in het boek krijgt er zelfs buikpijn van. Hij zit vol, stopt met eten en ontpopt zich tot een prachtige vlinder.

Wijnand, ik wil je bedanken voor alle verhalen die je wél schreef. Voor je positieve kijk op het nieuws. Voor je moeite om te schrijven over de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Voor je NOAD-mentaliteit om het nieuwsplatform in de lucht te houden toen het moeilijk was. Voor je lef om deze stap te zetten. En natuurlijk voor onze samenwerking en je vertrouwen in mij als columnist voor BredaVandaag (2011-2015). 

Ik wens dat je jezelf de tijd geeft om goed uit te buiken en dat je je zo verder kunt ontpoppen in een richting die zich ongetwijfeld aandient. Het ga je goed!

Hennie van de Kar 

Hennie van de Kar, tekstschrijfster, schreef van 2011 tot halverwege 2015 wekelijks een column voor BredaVandaag onder de noemer Bezig Breda.  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief