Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Breda zet in op toegepaste technologie en creativiteit om duizenden banen te creëren

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Breda moet dé internationale hotspot worden voor toegepaste technologie en creativiteit. Daarvan zijn gemeente, bedrijfsleven en onderwijs overtuigd. In de economische visie die wethouder Boaz Adank vandaag presenteerde wordt uiteengezet hoe deze keuze ertoe moet leiden dat de Bredase economie blijft groeien en er voldoende nieuwe banen ontstaan.

Breda is een stad waar mensen graag wonen. En die mensen willen ook graag in hun stad kunnen werken. Maar het vestigingsklimaat laat te wensen over. Dat terwijl bedrijven dé motor zijn van de economie. In de economische visie die vandaag werd gepresenteerd wordt het plan gepresenteerd om de Bredase economie te stimuleren. Want momenteel gaat het goed met Breda, maar de toekomst is onzeker. De verwachting is dat de economische groei gaat krimpen, en dat het aantal inwoners blijft stijgen. "Daar is het belangrijk om vooruit te blijven kijken en te kiezen voor een focus waar Breda de komende tien jaar baat bij heeft", stelt wethouder Adank.

Die focus wordt toegepaste technologie en creativiteit. Wethouder Adank legt uit waarom. "IT en technologie gaan de komende jaren alleen maar belangrijk worden. Die ontwikkeling zit in steden zoals Eindhoven, waar de TU is gevestigd. Maar die nieuwe technologieën moeten ook worden toegepast in het dagelijks leven van mensen." Denk daarbij bijvoorbeeld aan innovaties in de zorg, die vervolgens op een concrete manier toegankelijk en toepasbaar moeten worden gemaakt voor mensen thuis. "En dat is precies waar Breda sterk in is. We hebben goede Hogescholen en veel studenten die hier een grote rol in kunnen spelen. Zo zet je Breda op de kaart." En dat trekt niet alleen nieuwe ondernemers en bedrijven. Het heeft ook effect op de bestaande bedrijven, stelt de wethouder. "Onze mkb'ers zijn veelal in hun laatste fase. Ook zij zijn gebaat bij innovatie om hun bedrijven toekomstbestendig te maken."

Banen

In totaal moet het economische beleid de komende jaren leiden tot ruim 4000 nieuwe banen. Daarmee zou Breda doorgroeien naar in totaal 110.000 banen. "We zitten nu op 106.000, maar uiteraard verdwijnen er ook banen wanneer technologie zich verder ontwikkeld. Er zijn dus meer dan 4000 nieuwe banen nodig." Die banen moeten bovendien wel een goede mix zijn van hoog- en laagopgeleide banen, benadrukt de wethouder. "Wat je ziet, is dat hoogopgeleide banen vaak ook lageropgeleide banen met zich meenemen. Wanneer een ondernemer zich in Breda vestigt en doorontwikkeld tot een groot bedrijf, zijn daar allerlei verschillende banen binnen te vinden. Daar richten wij ons uiteraard wel op, want we moeten niet enkel hoogopgeleide banen realiseren."

Hotspot

De focus op toegepaste technologie en creativiteit moet ook op een concrete plek samenkomen. Als het aan gemeente, bedrijfsleven en onderwijs ligt, wordt er een plek gecreëerd waar bedrijven, studenten en overheid elkaar kunnen ontmoeten en verbanden kunnen leggen. Waar die tech hotspot moet komen, is nog niet zeker. Maar dat de Koepel voor het onderwijs en bedrijfsleven een droomlocatie zou zijn, steken zij niet onder stoelen en banken.