Afbeelding
Foto: Peter Visser

Breda trekt zich terug uit de race om het songfestival: 'Financiële risico's zijn te groot'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Breda is niet langer kandidaat voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020. Volgens wethouder Daan Quaars zijn de financiële risico's die bij de organisatie van het evenement horen te groot.

Breda heeft met Breepark een ideale locatie voor het Eurovisie Songfestival 2020. De locatie voldoet, als één van de weinigen in Nederland, qua capaciteit en technische voorzieningen aan alle vereisten. Desondanks dingt Breda onder de huidige condities niet langer mee naar de organisatie. Nu meer in detail duidelijk is wat er van een gaststad wordt verwacht, blijkt dat de organisatie van het event grote financiële risico’s voor de gemeente met zich meebrengt. Op de korte termijn waarbinnen het Bredase bid ingeleverd moest worden, was het onmogelijk om op andere manieren te kijken naar de financiële of juridische aspecten en een bij de Bredase mogelijkheden passende financiële bijdrage te realiseren. 

“Breda is een stad met lef en grootstedelijke ambities. Daarom hebben we ons vol vertrouwen voor de organisatie van het songfestival aangemeld", laat Daan Quaars, wethouder evenementen van Breda weten. "Uit een nadere toelichting op de spelregels van dit bijzondere evenement lijkt het erop dat de totale garantie voor het aanzienlijke bedrag eenzijdig door de gemeente afgegeven moet worden. Dit is niet realistisch. Zeker omdat het event niet alleen promotie voor Breda, maar voor heel Nederland oplevert. We kijken vol trots terug op de afgelopen weken waarin veel energie is losgemaakt en veel partijen bij elkaar zijn gebracht. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat heel Nederland heeft gezien of gehoord wat we in huis hebben en dat er zich nog prachtige kansen voor Breda en Breepark zullen voordoen!” 

Henry Martens, initiatiefnemer en directeur/eigenaar van Breepark, geloofde lange tijd in de mogelijkheden van Breepark. Hij noemde het Eurovisie Songfestival in Breda "een prachtige kans om de onbegrensde mogelijkheden van onze locatie én de stad te presenteren."

Vanzelfsprekend houdt Breda hoop dat het toch een fantastisch Brabants feest wordt en wenst Den Bosch alle succes toe. Breda ondersteunt straks graag de organiserende stad in de uitwerking om er qua promotie voor Nederland het beste uit te halen.