Foto: Gemeente Breda

Ervaren hoe het is om dementie te hebben: 800 Bredanaars deden het dankzij Virtual Reality

BREDA - De afgelopen maanden hebben zo’n 800 Bredanaars ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dit hebben zij gedaan door het opzetten van een Virtual Reality Bril van 'Into D'mentia'. Doel van deze actie is meer begrip te creëren voor dementie en de ondersteuning voor mensen met dementie te verbeteren.  


Speciaal opgeleide studenten van Avans hebben dit project de afgelopen maanden begeleid. “In de afgelopen weken hebben we honderden inwoners uit Breda kennis laten maken met dementie via de VR bril",vertel Nine de Boom, student Avans. "We hebben dit onder andere in het stadskantoor van de gemeente, Vitalis College, Thebe, Avans en het Festival om nooit te Vergeten gedaan. De bril maakte heel wat reacties los. Sommige mensen waren emotioneel, omdat veel dingen herkenbaar waren bij een familielid. Anderen waren juist opgelucht omdat ze zagen dat ze het goede hadden gedaan. Een mooi project om aan mee te werken. Hiermee wordt ons mooie Breda bewust en dementievriendelijk.” 

Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk een vorm van dementie. De verwachting is dat er in 2040 ongeveer 5.200 mensen in Breda wonen met een vorm van dementie. Daarom wordt dit jaar extra aandacht voor dementie gevraagd, in de hoop meer kennis over en begrip voor deze ziekte te realiseren. 

Vanaf 1 juli tot en met 30 september 2019 zijn de VR-brillen op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur te vinden bij Zorg voor elkaar Breda in de Prins, Nieuwe Prinsenkade 24. Geïnteresseerden kunnen zonder afspraak binnen lopen om het zelf te ervaren. Het is ook mogelijk om op afspraak een ander moment te plannen. 

Mura Kuijpers

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief