De tour de France: Foto ter illustratie
De tour de France: Foto ter illustratie

Nieuw in het Van Sonsbeeckpark: de Tour beleven met 'Tour de Fête'

BREDA - Ben jij een echte Tour de France fan? Dan moet je dit weekend in het Van Sonsbeeckpark zijn. Daar vindt de eerste editie van 'Tour de Fête' plaats. Je kunt er live de Tour de France kijken op groot scherm, zelf meerijden in één van de social rides, of gewoon komen genieten van een hapje, drankje en muziek.


Het zijn Jos Kramer en Robin Boot die de handen ineen hebben geslagen om een splinternieuw 'Tour de France' evenement op de kaart te zetten in Breda. Dit weekend zal het Van Sonsbeeckpark dankzij de mannen twee dagen lang het toneel zijn van 'Tour de Fête'. En daarbij mag natuurlijk één ding niet ontbreken: de tour zelf. "We zetten een grote tent op waaronder op twee grote televisieschermen de hele etappe te bekijken is", vertelt Kramer enthousiast. "Dat is zowel als zaterdag als zondag zo. Je kunt dan op een super gezellige manier de tour komen kijken in het park onder genot van een hapje en een drankje."

Maar 'Tour de Fête' is meer dan alleen maar de tour kijken. De organisatie heeft gekozen om voor deze editie de focus op zaterdag te leggen, en voor die dag een uitgebreid activiteitenprogramma op poten te zetten. En zelf fietsen is daar een belangrijk onderdeel van. Om 10.00 vertrekken de wielerliefhebbers vanaf de TourTent in het Van Sonsbeeckpark voor de eerste 'etappe'. Die is zo'n zestig kilometer. Vanaf 13.00 uur wordt een tweede 'etappe' gereden van 50 kilometer voor de liefhebbers die later willen aanhaken. Je kunt dus 50, 60 of 110 kilometer mee fietsen. Maar in alle gevallen ben je op tijd terug voor het slotstuk van de touretappe. "Deze zogenaamde social rides zijn super laagdrempelig. Meedoen kost niks. We vragen je alleen om je even aan te melden op Facebook zodat we een idee hebben van hoeveel mensen we kunnen verwachten", legt Kramer uit. En dat hebben al ruim zestig mensen gedaan. "Daar zijn we heel blij mee. En misschien wordt het op de dag zelf toch minder. Maar voor hetzelfde geld doen er spontaan ineens veel meer mensen mee. Dat kan allebei."

Buurtfeest

Toch zijn het niet alleen wielerliefhebbers die Boot en Kramer dit weekend naar het park willen trekken. Ze hopen van hun evenement een echt buurtfeest te kunnen maken. "We hebben bij alle buren flyers in de bus gedaan. We zorgen dat er hapjes en drankjes te krijgen zijn, er zijn zaterdag spelletjes voor kinderen, je kunt zaterdag mee barbecueën en we hebben een DJ geregeld die na de tour voor de muziek zorgt. Op die manier hopen we alle omwonenden naar het park te krijgen. Je kunt 'Tour de Fête' dus eigenlijk zien als een buurtfeest met als thema Tour de France."

Ondanks dat het voor Kramer spannend is hoe het weekend precies zal verlopen, durft hij wel alvast verder te dromen. "Tot nu toe is iedereen die we erover spreken enthousiast. En als alles goed gaat, dan zou dat natuurlijk een enorm mooie springplank zijn voor volgend jaar. Want zo'n evenement past natuurlijk ook goed bij de Vuelta."

Aanmelden om mee te fietsen kan via het Facebook-event, of door een mailtje te sturen naar info@de-gangmaker.com.

 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief