Foto: Archieffoto

BredaTelt breidt uit naar het Ginneken en de Hoge Vucht

BREDA - Maar liefst 75 inwoners van de Belcrum zijn in februari de uitdaging aan gegaan om gezonder te gaan leven. Binnen de pilot BelcrumTelt namen zij drie maanden deel aan het sport- en workshopprogramma van BelcrumTelt. En met succes. De resultaten spreken boekdelen, stelt Marcel de Visser van BredaVitaal. "Mensen zijn afgevallen, slapen beter en hebben een betere conditie." En dat betekent dat de pilot een vervolg gaan krijgen. Naast een nieuwe editie in de Belcrum, start BredaTelt na de zomer ook in het Ginneken en Hoge Vucht.


Inwoners van Breda fitter en vitaler maken. Dat is het doel van BredaVitaal. "Wij willen dat Breda in 2025 de meest vitale stad van Nederland is. We werken er hard aan om dat doel te bereiken, en de pilot BelcrumTelt is één van de manieren waarop we dat doen", legt De Visser uit. 

De pilot ging in februari van start met een gratis Healthcheck. Alle inwoners van de Belcrum werden uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Via verschillende onderzoekjes en vragenlijsten kregen zij een soort 0-meting van hun gezondheid op dat moment. "In totaal kwamen daar 100 mensen op af. Driekwart daarvan besloot vervolgens ook deel te nemen aan de pilot." Zij namen drie maanden lang deel aan het programma dat BredaVitaal samen met Monne Zorg & Beweging aanbood. Dat bestond onder andere uit verschillende soorten training en sport zoals fitness en bootcamp. Maar ook uit workshops. "Het gaat ons om gezondheid in de meeste brede zin van het woord. Dus we hielden ook workshops over omgaan met stress, of over slapeloosheid, of over gezonde voeding. Daar kwamen enorm veel mensen op af. Vaak waren de zaaltjes eigenlijk te klein", vertelt De Visser.  "En het mooie daarvan is, dat mensen elkaar ook ontmoeten. Want op die manier kun je elkaar inspireren. "

Resultaten

Maar ondanks het enthousiasme van de deelnemers, was het voor Bredavitaal en Monne Zorg & Beweging spannend of de pilot ook daadwerkelijk het beoogde effect had. Dat werd op 15 juni pas echt duidelijk. Toen kwamen alle deelnemers terug voor een twee Healthcheck. "We zijn nog bezig met het verwerken van alle gegevens, zodat we ook echt cijfers kunnen presenteren. Maar wat duidelijk is, is dat BelcrumTelt de vitaliteit van de wijk echt heeft verhoogd. Veel deelnemers zijn afgevallen, hebben een betere conditie en voelen zich beter in hun vel", vertelt De Visser trots. En dat betekent groen licht voor een uitbreiding naar andere wijken.

Na de zomer zal BredaTelt opnieuw starten in de Belcrum, en zullen er ook programma's van start gaan in het Ginneken en Hoge Vucht. "Dat is waar Monne allemaal gevestigd is. We hopen als BredaVitaal nieuwe partners te vinden die hieraan mee willen werken. Want alleen dan kunnen we nog verder uitbreiden naar andere wijken. We hopen in januari weer nieuwe wijken te kunnen toevoegen aan BredaTelt."

Meer informatie: www.vitaalbreda.comFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief