Afbeelding
Foto: Politie

Inlevertonnen voor illegale wapens komen naar Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Breda gaat zich aansluiten bij het landelijke initiatief waarbij inwoners anoniem wapens kunnen inleveren. Dat is één van de maatregelen die burgemeester Depla samen met de lokale driehoek neemt naar aanleiding van de twee steekincidenten die afgelopen weekend plaatsvonden.

Wat houdt de inleveractie in?

De politie stelt een bepaalde tijd inlevertonnen beschikbaar waarin inwoners wapens kunnen achterlaten. De kracht van de actie is dat het inleveren anoniem kan gebeuren. Wie dus een wapen achterliet in één van de tonnen, hoeft niet bang te zijn vervolgd te worden voor illegaal wapenbezit. 

Waar komt het initiatief vandaan? 
De actie werd voor de eerste keer gehouden in Rotterdam. Daar hadden inwoners zich verenigd in een burgerinitiatief genaamd 'Wapens uit de wijk'. Met de inleveractie wilde de politie wapens uit de maatschappij halen.

Wat was het resultaat?
In Rotterdam werden in twee weken tijd 262 wapens ingeleverd. Dat varieerde van pistolen en boksbeugels tot samuraizwaarden en pepperspray. Ook werd er ruim 650 kilo munitie ingeleverd. Dat was meer dan de politie van Rotterdam had verwacht. Toch ging het hen niet enkel om het aantal ingeleverde wapens, maar vooral om de discussie die ermee op gang kwam. "Natuurlijk willen we zoveel mogelijk wapens van straat, maar een maatschappelijke discussie over wapenbezit is net zo belangrijk. Om wapens écht van straat te krijgen, moet er een verandering van de norm komen. Wapens zijn niet normaal om te hebben en al zeker niet stoer. Wapenbezit leidt tot wapengebruik. En wapengebruik kent alleen maar verliezers."

Wat wil burgemeester Depla hiermee in Breda bereiken? 

De burgemeester wil illegale wapens uit de samenleving halen met de actie. Maar net zo belangrijk vindt hij de boodschap die ermee wordt overgebracht naar alle mensen in Breda, namelijk dat wapens in de binnenstad niet zijn toegestaan en niet geaccepteerd worden.

Lees hier meer over de maatregelen die genomen worden om het aantal ernstige incidenten in Breda te verminderen.