Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vijf jaar na MH17: hoe Breda rouwde en herdacht

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat het vliegtuig MH17 door een Buk-raket boven Oekraïne naar beneden werd gehaald. Dit moment staat in het nationaal geheugen gegrift. 193 Nederlanders kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren ook een aantal Bredase slachtoffers. Dit is hoe Breda rouwde en herdacht. 

17 juli 2014 - MH17 stort neer

Om 12.15 uur vertrok vanaf Schiphol vliegtuig MH17 op weg naar Kuala Lumpur. Even na 15.15 uur verdwijnt het vliegtuig plots van de radar. Het toestel stort neer boven Oekraïne. Alle inzittenden komen om. Uit nader onderzoek blijkt het toestel uit de lucht te zijn geschoten door een bukraket.

18 juli 2014 -  OLV rouwt om overleden scholieren 
Het OLV maakte bekend dat twee van haar scholieren zijn omgekomen bij de vliegtuigramp in Oekraïne. Het gaat hierbij om een scholier uit 4VWO en zijn broertje van 3VWO. Ook de ouders van de twee jongens zaten in het vliegtuig van Malaysia Airlines dat uit de lucht werd geschoten.

21 juli 2014 - Breda opent condoleanceregister voor slachtoffers 
De gemeente opende een condoleanceregister voor de slachtoffers van vlucht MH17. Belangstellenden konden het register tekenen op het Stadhuis aan de Grote Markt of in de hal van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Dat wordt honderden keren gedaan.

Minuut stilte en herdenking op de Grote Markt (lees verder onder de foto)

23 juli 2014 - Minuut stilte en herdenking op Grote Markt 
Premier Rutte riep woensdag 23 juli uit tot dag van nationale rouw. Op deze dag van nationale rouw werd er op de Grote Markt in Breda een bijeenkomst gehouden om de slachtoffers van vlucht MH17 te herdenken. Zo'n achthonderd tot duizend mensen verzamelden zich op de Grote Markt. De burgemeester sprak de menigte toe. "Er is intens veel pijn en onmetelijk veel verdriet. We rouwen hier nu om alle omgekomen Nederlanders, Brabanders, Bredanaars." Van der Velden gaf aan dat hij namens heel Breda spreekt als hij zegt er te zijn voor de nabestaanden. Op de Grote Markt stond een groot scherm dat de live-uitzending van de NOS uitzond. Iedereen zag hoe de twee militaire transportvliegtuigen aankwamen op vliegbasis Eindhoven.

2 augustus 2014 - Herdenkingsdienst voor Bredanaar Pim de Kuijer in Grote Kerk
In de Grote Kerk van Breda werd zaterdag 2 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Pim de Kuijer. De Bredanaar kwam om het leven tijdens de aanslag op het vliegtuig MH17 boven de Oekraïne. De Kuijer zat in het vliegtuig op weg naar een Aids-conferentie in Australië.

6 augustus 2014 -  Ruim 600 steunbetuigingen in condoleanceregister MH17 
Meer dan zeshonderd mensen hebben een boodschap achtergelaten in de condoleanceregisters die de gemeente opende na de aanslag op vlucht MH17 in Oekraïne. De boeken werden zowel landelijk als lokaal gearchiveerd. Landelijk gaat dat via het Nationaal Crisiscentrum, in Breda doet de gemeente dat. Nabestaanden die daar prijs op stelden ontvingen een aparte kopie van de steunbetuigingen.

9 september 2014 - Eerste Kamer herdenkt Bredase senator Witteveen 
De Eerste Kamer heeft dinsdag 9 september de bij de ramp met de MH17 omgekomen Bredase PvdA-senator Willem Witteveen herdacht. Dat gebeurde onder meer door een toespraak van de kamervoorzitter en van premier Mark Rutte. Witteveen zat samen met zijn vrouw en dochter in het vliegtuig toen deze neerstortte. 

10 oktober 2014 - Burgemeester Van der Velden bij nationale herdenking MH17 in Amsterdam 
Burgemeester Van der Velden was maandagmiddag 10 november aanwezig bij de nationale herdenking van de slachtoffers van vlucht MH17 in de RAI in Amsterdam. Vanwege de herdenking hingen ook bij gemeenten de vlag halfstok.

17 juli 2015 - Breda herdenkt Bredase slachtoffers MH17 
17 juli blijft een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland.  Een jaar na dato hingen op 17 juli 2015 zowel de gemeente Breda als de Eerste Kamer én de NHTV de vlag halfstok. De NHTV deed dit ter nagedachtenis aan één van de medewerkers die bij de ramp overleed.

Dit overzicht is een gebaseerd op het nieuws dat BredaVandaag rondom MH17 heeft geschreven. Uiteraard zijn de slachtoffers van MH17 op veel momenten door verschillende mensen en instanties herdacht, die niet allen bij ons bekend zijn.