Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Stekker uit Werk aan de Wijk: ontslagen medewerkers zetten klussendienst op

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Werk aan de Wijk is officieel gestopt. Eigenlijk zou de stekker pas op 1 augustus uit de dienst gaan, maar dat is twee weken vervroegd. Voor de werknemers, vrijwilligers en mensen die gebruik maakten van de diensten is het een bittere pil. Daarom zijn twee oud-medewerkers een nieuw collectief gestart: klussendienst. Daarmee willen ze de touwtjes in eigen handen nemen.

Werk aan de Wijk zat pas sinds januari aan haar nieuwe locatie in de Meerhoutstraat. Maar wie vandaag de dag langs het terrein rijdt, ziet dichte deuren en spandoeken aan de hekken. Teksten als 'Wanbeleid' en 'Wij zijn de dupe' staan er in grote letters opgeschreven. De werknemers zijn boos en teleurgesteld over het einde van 'hun' Werk aan de Wijk. Dat moest immers stoppen vanwege financiële problemen, en niet vanwege een gebrek aan werk of door ontevreden gebruikers. 

"We begonnen met klanten af te bellen en opdrachten af te zeggen. Veel mensen waren vol onbegrip want aan het werk en de klussen en de mensen op de werkvloer lag het niet. Die werken iedere dag hard en graag" stelt één van de oud-werknemers. "Het is een soort familie met een thuis gevoel wat die mensen ook geboden werd door bij elkaar te horen als collectief. De klanten die nu hun klusjes lieten doen waren echt verdrietig soms ze vonden dat we het werk altijd goed deden." 

Daarom nemen de twee oud-werknemers nu zelf de touwtjes in handen. "Wij als vrijwilligers en personeel in het bestuur. We doen ons werk goed en dat blijven we ook doen.  We gaan een collectief opzetten en het collectief gaat het werk doen. De nieuwe naam wordt dan ook het klussencollectief. En we zijn van af vandaag ook bereikbaar al is het op een nog wat primitieve manier op www.klussencollectief.nl zodat we de klussen gewoon kunnen doorplannen vanaf 1 september.

Financiële problemen

Werk aan de Wijk moest stoppen omdat het de afgelopen tijd niet lukte om de inkomsten genoeg te laten groeien. Bovendien kreeg WADW een flinke tegenvaller te verduren omdat - naar pas dit jaar bleek - de CAO Sociaal Werk verplicht van toepassing is. "Die verplichting leidt tot hogere personeelskosten." Door het niet kunnen realiseren van voldoende groei en de hogere kosten ziet het stichtingsbestuur zich nu genoodzaakt de stichting op te heffen. Werk aan de Wijk was al jarenlang een begrip in Breda. De organisatie helpt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om werkervaring op te doen als voorbereiding op een betaalde baan.