Afbeelding
Foto: Pixabay

Politieteam Weerijs waarschuwt voor smishing

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Politieteam Weerijs waarschuwt voor 'smishing'. Cybercriminelen zijn in staat om een SMS-bericht te koppelen aan je bank contact in je adres boek. Zij kunnen hiermee het beheer over je bankrekening nemen, met alle gevolgen van dien.

Momenteel worden er SMS-berichten verstuurd door cybercriminelen die in staat zijn om het bericht te koppelen aan je bank contact in je adresboek. Deze komen dus binnen met bijvoorbeeld als afzender ING Bank, waardoor het lijkt alsof het bericht daadwerkelijk door je bank verzonden is. In het bericht wordt er gevraagd om op een link te klikken, waarna je al je bankgegevens in moet voeren. Deze gegevens vallen vervolgens ten prooi aan de cybercriminelen die hiermee het beheer van jouw bankrekening over kunnen nemen, met alle gevolgen van dien!

Politieteam Weerijs wijst iedereen erop dat een bank nooit SMS berichten of mailtjes stuurt met een link. Klik daarom dus ook nooit op linkjes of buttons die je zogenaamd van je bank ontvangt. Ga altijd naar de website van je bank door het adres handmatig in te voeren. Nog beter is het om de officiële app van je bank te gebruiken.

Smishing

Smishing staat voor 'SMS phishing'. Zoals bij phishing, krijgt de gebruiker een berichtje dat op een eerder urgente manier vraagt om actie te ondernemen. Bij smishing wordt een tekstbericht verzonden naar de telefoon van de gebruiker, in plaats van naar het e-mailaccount. Het bericht vraagt de gebruiker doorgaans om onmiddellijk actie te ondernemen door een telefoonnummer te bellen of zich naar een bepaalde website te begeven. Het telefoontje wordt vaak beantwoord door een automatisch antwoordsysteem. Aan de gebruiker wordt gevraagd om actie te ondernemen door persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of creditcard informatie te verstrekken. Klik niet op dit soort links en bel niet naar het telefoonnummer.