Afbeelding

Breda goed op stoom met laadpalen voor elektrische auto's

Door: Remko Vermunt Algemeen

BREDA - De gemeente Breda loopt bij het installeren van laadpalen voor elektrische auto's voor op de verwachte toename van deze auto's in de komende jaren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark openbaar laden van Consultancy Over Morgen.

Voor de benchmark heeft iedere gemeente in Nederland een bepaalde score gekregen. Die score is gebaseerd op onder andere het aantal laadpalen in de gemeente Breda, het aantal elektrische auto's maar ook de dekkingsgraad van die laadpalen. Al die factoren geven samen antwoord op de vraag: Hoe goed is het huidige netwerk voorbereid op de toekomstige vraag naar elektrische auto's? Voor Breda geeft dat een positief beeld, want er zijn al laadpalen voor 45 procent van de laadbehoefte. Daarmee staat de gemeente Breda op de 35e plaats van de landelijke ranglijst. In de provincie Noord-Brabant staat Breda zelfs op plek 3 van de 62. 

Dekking

Voor deze Benchmark is vooral gekeken naar woonadressen die voor het parkeren en opladen van hun elektrische auto afhankelijk zijn van de openbare ruimte. Mensen die de auto zelf thuis kunnen opladen worden dus niet meegerekend in het onderzoek. Ook is er gekeken naar de dekking van de verschillende laadpalen. Want er kunnen wel twintig laadpalen zijn, maar als die allemaal op dezelfde plek staan, is dat niet gunstig voor mensen met een elektrische auto.

Toekomst

In dit onderzoek is overigens geen rekening gehouden met forenzen of bezoekers die mogelijk met een elektrische auto naar de gemeente Breda komen. Dat maakt de vraag naar adequate openbare laadpalen volgens de onderzoekers alleen nog maar groter. Ook is er alvast gekeken naar de laadbehoefte in 2025, maar daar behaalt de gemeente Breda slechts zeven procent van de laadbehoefte.