Afbeelding
Foto: Google Maps

Stedelijk Museum brengt bezoekers terug naar Breda in de jaren 50

Door: Amber Kuijs cultuur

BREDA - Weer even terug zijn in het oude Breda? Dat kan sinds gisteren in het Stedelijk Museum Breda. Het museum laat tot en met 8 december het Bredase oeuvre van Clemens Merkelbach van Enkhuizen zien. De tekeningen, schilderijen en schetsen van de kunstenaar geven een beeld van de veranderende stad en haar omgeving in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. 

Clemens Merkelbach heeft de werken uit zijn tijd in Breda geschonken aan het Bredase museum. De tentoonstelling 'Clemens Merkelbach - Verstilling en verandering' neemt de bezoeker mee in de herinneringen van Clemens tijdens zijn eerste artistieke jaren in Breda, de basis voor zijn kunstenaarschap. 

In een 18e-eeuws pand tegenover de Barbarakathedraal van Pierre Cuypers groeit Merkelbach op. Vanaf de achterkant van het huis kijkt hij uit op de Grote Toren van de Onze Lieve Vrouwekerk. Deze ligging is bepalend voor het werk en leven van de kunstenaar. Door de kathedraal raakt hij gefascineerd door de schoonheid van neogotische gebouwen. Tussen 1954 en 1958 studeert hij aan de Academie St. Joost. Bij zijn afstuderen ontvangt hij de St. Joostpenning van de stad Breda voor de serie expressieve tekeningen van de Barbarakathedraal en de interieurs van zijn ouderlijk huis.

Liefde en afbraak
In zijn tekeningen, schetsen en schilderijen is die diepe verbondenheid met de directe omgeving voelbaar. Hij legt zijn liefde voor neogotiek, maar ook de afbraak van neogotische architectuur vast. Zo tekende hij de Barbarakathedraal en Maria Hemelvaartkerk voor de afbraak en tijdens de sloop. Op deze manier blijven de kerken op papier voortbestaan. Daarnaast laat het sloopproces zien hoe de stedelijke omgeving definitief veranderd.