Café Corenmaet introduceert rookvrij terras: 'zoveel reacties hadden we niet verwacht' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: BredaVandaag

Café Corenmaet introduceert rookvrij terras: 'zoveel reacties hadden we niet verwacht'

BREDA - Het terras van café Corenmaet aan de Havermarkt is sinds kort gedeeltelijk rookvrij. Aan de tafeltjes die langs de gevel staan is het niet meer toegestaan om een sigaret op te steken. Daarmee wil het café haar klanten de mogelijkheid bieden om buiten te genieten van een hapje of een drankje, zonder meteen in de rook te zitten. "Wij vinden dat een goede stap om te zetten, omdat we merken dat daar behoefte aan is. Dat er zoveel reacties op zouden komen, hadden we nooit verwacht", vertelt Jord Kierkels van de Corenmaet.


Het idee om een deel van het terras rookvrij te maken ontstond maanden geleden al bij de Corenmaet. "Het is natuurlijk zo dat roken tegenwoordig op steeds meer plaatsen verboden wordt. En dat is niet voor niets. Het is nou eenmaal schadelijk voor je gezondheid. En daarbij komt dat steeds meer mensen rokers om zich heen als 'vies' ervaren. Daarom wilden we graag iets doen voor onze klanten die niet in de rook willen zitten. Bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen", legt Jord uit. En dat was bij de Corenmaet niet lastig te realiseren. Het terras is immers al gescheiden. Dus een tweedeling maken tussen een rook-terras en een terras voor niet-rokers, was niet lastig. "De acht tafeltjes langs de gevel zijn voortaan rookvrij."

Ondanks dat Jord zelf ook rookt, is hij enthousiast over het nieuwe beleid van de Corenmaet. "Ik rook zelf ook. Maar als er dan bijvoorbeeld kleine kinderen langslopen, probeer ik mijn sigaret wel aan de kant te houden. Dat heeft gewoon te maken met rekening houden met elkaar. Dat is wat de Corenmaet met dit gedeeltelijk rookvrije terras ook doet."

Gemengd

Café Corenmaet had niet verwacht dat het beleid veel reacties op zou leveren. Maar met die inschatting zaten ze er flink naast. "De reacties hebben ons wel overdonderd. Er ontstond echt veel discussie." Want de meningen zijn behoorlijk verdeeld. "Er zijn mensen die het een goede stap vinden. Die zijn blij dat we dit bieden aan onze klanten. Maar er zijn natuurlijk ook negatieve reacties. Mensen die vinden dat je in Nederland niks meer mag." Er werd zelfs een Facebook-evenement opgezet als reactie op het nieuwe rookbeleid: 'Een Hele Middag Flink Paffen Op De Rokers-helft Van Het Terras bij Corenmaet'. Daarbij hebben al zo'n 100 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn. Jord kan er wel om lachen. "Ze moeten het zelf weten. Van de kleine 50 tafeltjes op ons terras zijn er nog steeds veertig waar je aan mag roken. Dus de rokers zijn welkom."

Hanneke Marcelis
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief