Fotograaf des Vaderlands: 'Breda heeft het licht gezien met beleid olifantenpaadjes' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Gemeente Breda

Fotograaf des Vaderlands: 'Breda heeft het licht gezien met beleid olifantenpaadjes'

BREDA - Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg heeft een fascinatie voor olifantenpaadjes: de smalle zandpaden die mensen creëren als een route afsnijden. Hij hemelde recentelijk op radio 1 het beleid van de gemeente Breda omtrent de paden flink op. Want in Breda gaan de paden gebruiksvriendelijker worden gemaakt. "Breda heeft het licht gezien", aldus de fotograaf.


De gemeente Breda gaat olifantenpaden aanpakken. In april startte de gemeente de campagne waarin Bredanaars werden opgeroepen om foto's te delen van olifantenpadden. Daarop kwamen zo'n tweehonderd inzendingen binnen. De 25 meest opvallende inzendingen gaan komend jaar gebruiksvriendelijker worden gemaakt. "Hoe we ze inrichten is nu nog niet duidelijk, dat ligt aan het soort pad en hoe het nu gebruikt wordt. Het uiteindelijke doel is om betere verbindingsroutes voor voetgangers en/of fietsers te creëren en de weg voor dit 'langzaam verkeer' aantrekkelijker te maken", aldus de gemeente. 

En dat beleid kan op veel enthousiasme rekenen van Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg. Hij maakte ooit een boek vol foto's van olifantenpaden in Nederland. "In Nederland denken we heel hard na over wat we met elke vierkante meter moeten doen. En toch ligt heel het land vol met dit soort paadjes. Ik ben al sinds 2011 bezig met een kruistocht om stedenbouwkundigen te overtuigen dat ze eens normaal moeten doen met die semi-esthetische omloopvarianten", vertelt hij op Radio 1 in de uitzending bij Roelof de Vries. "Dat Breda nu als eerste gemeente het licht heeft gezien, doet mij heel veel deugd."

De hele aflevering luister je hier. Het fragment over de olifantenpaadjes begint op 33.20.

Hanneke Marcelis
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief