Een vrijwilliger van de Dierenambulance in actie.
Een vrijwilliger van de Dierenambulance in actie. Foto: DOC Breda

Dierenambulance komt handen tekort in drukste periode van het jaar

Algemeen

BREDA - De dierenambulance heeft het druk. Tijdens de zomermaanden komen er iedere dag gemakkelijk zo'n 30 meldingen binnen. Maar om daar allemaal op af te kunnen gaan, zijn er wel genoeg vrijwilligers nodig. Want met de twintig vrijwilligers die ze nu hebben, is het moeilijk om de planning rond te krijgen. "We zijn nu erg kwetsbaar. Als een belangrijke vrijwilliger ziek wordt, valt er meteen een gat", vertelt Anja van Splunder van de dierenopvang Breda. Met twee informatiebijeenkomsten hoopt de dierenambulance nieuwe vrijwilligers te trekken.

Een hond die over straat loopt zonder dat er een baasje in de buurt is. Een vogel die door de tuin strompelt met een gebroken vleugel. Een moederpoes zonder bandje die een nestje kittens heeft gekregen in een schuurtje. Of een dier dat is aangereden. Anja van Splunder van de dierenopvang Breda lepelt de voorbeelden van meldingen die de dierenambulance binnenkrijgt zonder moeite op. "In de zomermaanden is het altijd erg druk. Dan krijgen we iedere dag zo'n twintig tot dertig meldingen binnen. We hebben gelukkig twee ambulances die we in kunnen zetten. Maar dan moeten we dat wél rond krijgen in de planning. Want als we niet genoeg vrijwilligers kunnen vinden, blijft de tweede ambulance stilstaan. Ook op drukke dagen."

Meldingen

Dat de dierenambulance het druk heeft, is niet zo verwonderlijk. Want hoewel de uitvalsbasis in Breda ligt, bediend de ambulance een veel groter gebied dan dat. Het verzorgingsgebied van de dierenambulance is de gemeenten Alphen-Chaam, Breda, Drimmelen, Dongen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze-rijen, Moerdijk, Oosterhout en Zundert. In totaal rijdt de ambulance zo'n 3000 keer per jaar uit. "Ja, dat is nogal wat natuurlijk. Daardoor moeten mensen die een melding doen ook heus wel eens wachten." Toch gebeurt het eigenlijk nooit dat er een melding blijft liggen. "We vinden tot nu toe altijd wel een oplossing. Soms kun je bijvoorbeeld samen met de melder een oplossing bedenken. Bijvoorbeeld dat ze het dier zelf naar de opvang komen brengen. Of soms gebeurt het dat onze vrijwilligers zelf in de auto stappen om een dier te halen. Zo weet je er wel een mouw aan te passen. Maar ideaal is het natuurlijk niet. Liever hebben we gewoon 10 vrijwilligers extra."

Bijeenkomsten

Om die vrijwilligers te werven, organiseert de dierenopvang twee informatiebijeenkomsten. "We snappen dat de drempel voor mensen best hoog is om zich aan te melden. Daarom houden we nu twee bijeenkomsten. We vertellen je dan uitgebreid over hoe het vrijwilligerswerk bij de dierenambulance gaat. Je kunt met andere vrijwilligers praten, en krijgt een rondleiding door de dierenopvang. Zo hopen we toch nieuwe vrijwilligers zover te krijgen om zich aan te melden."

De bijeenkomsten zijn op 24 augustus van 11.00 uur tot 13.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur.  Meer informatie en aanmelden? Ga naar www.docbreda.nl.

Wanneer komt de dierenambulance?

De vrijwilligers van de dierenambulance zijn dag en nacht in touw. De ambulance rijdt voor alle levende dieren. Voor dieren die al zijn overleden, rijdt de ambulance niet. Daarvoor moet je contact opnemen met je gemeente of Rijkswaterstaat. Als het niet al te druk is, rijdt de dierenambulance ook voor dieren met een eigenaar. Maar dieren zonder eigenaar krijgen wel altijd voorrang. Verder komt de dierenambulance alleen voor dieren die vast zitten. Dus bijvoorbeeld een gewonde vogel die is een doosje is gezet en niet weg kan. De dierenambulance wil namelijk, vooral in de drukke periodes, niet voor niets rijden.

De dierenambulance is te bereiken van maandag tot en met zaterdag 08:30 - 16:00 uur op 076 – 5712 712.  Buiten openingstijden van het dierenopvangcentrum bel je 0900 – 8844 via de meldkamer van de politie Na 22:00 uur is dat alleen voor spoedgevallen.