Elektrische deelsteps.
Elektrische deelsteps. (Foto: Bird)

Tegenslag voor proef met elektrische deelsteps: ministerie weigert medewerking

BREDA - Minister Cora van Nieuwenhuizen verleent geen medewerking aan de pilot die Breda samen met Bird wil starten rondom de elektrische deelsteps. De huidige steps voldoen namelijk niet aan de Nederlandse regels. Breda en Bird werken daarom aan de ontwikkeling van een step die wél aan de eisen voldoet, zodat Breda toch de eerste Nederlandse stad kan worden met elektrische deelsteps.


Afgelopen april maakte de gemeente Breda bekend een samenwerking te zijn aangegaan met Bird om elektrische deelsteps aan te bieden in Breda. Het zou gaan om een experiment van zes maanden waarbij Breda de eerste stad in Nederland zou zijn waar de deelsteps worden aangeboden. Met de proef wil de gemeente inwoners en bezoekers een laagdrempelige vorm van mobiliteit bieden zodat zij zich snel, gemakkelijk en schoon door Breda kunnen verplaatsen.

Bird is wereldwijd al in meer dan 120 steden actief met elektrische deelsteps, waaronder Antwerpen, Parijs, Warschau en Madrid. Maar in Nederland laat de wetgeving de introductie van de steps niet zomaar toe. Daarom moesten Breda en Bird toestemming krijgen van minister Cora van Nieuwenhuizen. En die toestemming hebben zij niet gekregen, omdat de huidige steps niet voldoen aan de Nederlandse regels hiervoor. Dat is een tegenslag voor de gemeente en Bird, maar het zet geen streep door het project. Er wordt gewerkt aan een step die wel voldoet aan die eisen en ook te gebruiken is in een deelconcept. "We zijn hierover in gesprek en hopen op een snelle introductie van deze steps", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Regels

In Nederland mogen elektrische steps niet zomaar op de openbare weg worden gebruikt. Afgelopen week kon een tweet van het team verkeer Oost-Brabant waarin zij meldden een step in beslag te hebben genomen, nog op veel verontwaardigde reacties rekenen. "Heel Europa gebruikt massaal en legaal de e-step, behalve Nederland. Waarom?", viel er onder andere onder de tweet te lezen.

Hanneke Marcelis

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief