Het verlichte Spanjaardsgat met de Grote Kerk op de achtergrond.
Het verlichte Spanjaardsgat met de Grote Kerk op de achtergrond. (Foto: Paul Ranft)

Breda maakt kans op Europese prijs voor 'smart tourism'

BREDA - Breda is in de race voor de titel 'European Capital of Smart Tourism 2020'. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. Deze award beloont bijzondere bijdragen van steden aan slimme, innovatieve en inclusieve strategieën voor toerisme. Breda moet, samen met nog negen andere Europese steden, in oktober voor een jury pitchen. 


Naast Breda zijn ook Bratislava (Slowakije), Bremerhaven (Duitsland), Gothenburg (Zweden), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Málaga (Spanje), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Turijn (Italië) genomineerd. Nadat de steden in oktober pitchen, maakt de jury twee prijswinnaars bekend. 

Beleving
Wethouder Boaz Adank vindt de nominatie al een beetje als prijs voelen. "Het is nu al een mooie erkenning voor de gezamenlijke inzet van ondernemers, onderwijs, inwoners en de gemeente voor ons mooie Breda." Het is niet de eerste keer dat onze stad kans maakt op een prijs. Eerder won Breda al de titel van 'Beste Binnenstad' en de 'European Access City Award'.

"Deze nominatie benadrukt nog maar eens dat Breda naast een aantrekkelijke stad, die je meteen omarmt met haar charme en gastvrijheid, ook een innovatieve en toegankelijke stad is. We zetten namelijk steeds vaker technologie en ICT in om de beleving van Breda te verbeteren en resultaten te meten", aldus Adank in het persbericht. In 2018 trok Breda zo'n 6 miljoen toeristen. 

Inzet techniek
Met behulp van techniek probeert de gemeente de beleving in de stad te verbeteren. Iconische gebouwen in de stad, zoals het Spanjaardsgat en het kasteel van Breda, worden verlicht met Animaties. Die animaties zijn in samenwerking met lokale studenten ontwikkeld. Duurzame LED-verlichting zorgt ervoor dat locaties als de Grote Kerk en de Willemstraat opvallen. De verlichting in de 'slimme' Willemstraat kan in elke kleur worden veranderd. Hierdoor kan dit aangepast worden aan evenementen of kan er een bepaalde sfeer worden gecreëerd. Daarnaast heeft de straat ook een eigen openbare wifi via glasvezels, routeplanning en crowd-management tools. 

Samenwerking
Volgens de gemeente is de nauwe samenwerking in de stad ook een van de redenen voor de nominatie. De lokale organisatie 'Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk' heeft het stadsbestuur, ondernemers en Breda University of Applied Sciences samengebracht. Samen concentreren zij zich op het verbeteren van de toegankelijkheid voor iedereen. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief