Willeke Geerts zit bij de vrijwillige brandweer
Willeke Geerts zit bij de vrijwillige brandweer (Foto: Joyce van Zijl)

De helden van Breda: Vrijwillige brandweer Willeke Geerts

BREDA – Wie aan helden denkt komt al snel uit bij de brandweer. Een van die helden is Willeke Geerts, ruim 18 jaar actief bij de vrijwillige brandweer in Chaam en sinds 2009 ook in Ulvenhout. Zij wilde zich op die manier inzetten voor mensen en dieren in nood. Maar in 2013 sloeg het noodlot toe. Willeke werd opgeroepen bij een zeer felle autobrand na een aanrijding, bij terugkeer in de kazerne hoorde ze dat haar dochter Dominique een van de slachtoffers was.


Het drama heeft voor een omslag gezorgd in het leven van Willeke en haar gezin, maar haar liefde voor de brandweer bleef.

Familie

“Een van de geweldige dingen die bij de brandweer horen is het familiegevoel. Je bent onderdeel van een heel hecht team, je moet altijd op elkaar kunnen rekenen. En dat houdt niet op na werktijd. Mijn collega’s hebben me geweldig opgevangen, ik kreeg in die afschuwelijke periode zoveel steun van brandweermensen uit het hele land! “

Afwisselend

“Dat maakt het werken bij de vrijwillige brandweer ook zo mooi. Je zet je met een groep zeer gemotiveerde mensen in voor mens en dier. Je moet wel een goede conditie hebben, van spanning en avontuur houden en redelijk stressbestendig zijn. Iedereen weet dat we branden blussen, maar we zijn ook inzetbaar bij ongevallen en rampen. Dan is er intensieve samenwerking met de andere hulpdiensten. Bekend is het redden van een kat uit de boom, maar we hebben ook wel eens een zwaan uit het ijs gehaald. Van een heel andere aard is onze inzet bij een vermoeden van zelfdoding door gas, wij verrichten dan metingen waarna de andere hulpdiensten in actie kunnen komen. Ook daarom is teamgeest heel belangrijk, je moet je verhaal bij elkaar kwijt kunnen."

Spannend

“De brandweer heeft dus heel wat te bieden. Ik snap dan ook niet zo goed waarom niet meer jonge mensen zich aanmelden, misschien weten ze gewoon niet wat het inhoudt. Het is heel afwisselend en spannend vrijwilligerswerk! De adrenaline vliegt door je lijf als je pieper gaat. In principe moet je in zes minuten op de kazerne zijn. Per uitruk moeten we met zessen zijn, waaronder een chauffeur en een bevelvoerder. Ik ben nu 12 jaar bevelvoerder, dat geeft nog een extra dimensie. We krijgen voor ons werk een vergoeding, maar die is zo klein dat ik het meer een hobby die geen geld kost noem. Want je moet zelf aan je conditie werken, je benzine betalen en zo voort. Maar je krijgt er geweldig veel voldoening voor terug!”

Meer lezen over Willeke? Kijk dan op www.heldenvanbreda.nl

Vrijwillige brandweer

Wie aangenomen wordt bij de vrijwillige brandweer krijgt precies dezelfde opleiding als die van de beroepsbrandweer maar dan in deeltijd. Ook het werk is hetzelfde. Bij de vrijwillige brandweer is iedereen is in principe 24/7 oproepbaar. Je kunt vooraf aangeven wanneer je niet kunt en als je pieper gaat meld je nog een keer of je komt of niet. Een keer in de week wordt geoefend, dat kan technische hulpverlening zijn, levensreddend handelen, ademlucht ( vroeger perslucht) training etc. Er staat een kleine vergoeding tegenover. meer informatie: mail naar info@brandweermwb.

Joyce van Zijl
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief