Afbeelding

Politieteam Markdal waarschuwt voor sexting

Door: Bregje Kop Politie

BREDA - Politieteam Markdal waarschuwt via Facebook voor sexting. "Het is natuurlijk best spannend, maar het is niet zonder risico's."

'Sexting' bestaat uit de Engelse woorden 'sex' en 'texting' (dit laatste woord betekent: sms'en). Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's, meestal via je mobiele telefoon.

"Het is natuurlijk best spannend om aan sexting te doen met je vriend of vriendin. Maar het is niet zonder risico's, want stel dat de relatie uitgaat?", laat politieteam Markdal in het Facebookbericht weten. "Als je ex kwade bedoelingen heeft, kan deze je foto's en filmpjes gemakkelijk op internet zetten. De hele wereld kan deze dan zien. Dat kan nooit je bedoeling geweest zijn. Een foto of video die op internet staat, gaat daar nooit meer vanaf en kan je je hele leven lang achtervolgen..."

Het politieteam geeft als tip dat je je nooit moet laten verleiden tot het versturen van sexy foto's en filmpjes. "Als je het toch doet, doe het dan slim en verstuur niets met je gezicht in beeld."

Wat kan ik doen als mijn naaktfoto verspreid is?
"Is jouw naaktfoto verspreid? Blijf er niet mee rondlopen en vertel het snel aan iemand, zoals je ouders, mentor, de politie. Of meld het via Helpwanted.nl", geeft politieteam Markdal aan. 

"Als een foto eenmaal online staat, dan kan verspreiding razendsnel gaan. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans is dat je kunt voorkomen dat het verder wordt verspreid", gaat het bericht verder. "Soms kom je er zelf pas laat achter en staat het al op meerdere sites en social media verspreid. Ook dan is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen, zodat je samen kunt kijken wat je kunt doen aan de vervelende situatie waarin je terecht bent gekomen."

"Je kunt voor advies en doen van aangifte contact opnemen met de politie. Als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen van de foto in overleg met de politie te doen. Wanneer het materiaal al verwijderd is voordat je aangifte hebt gedaan, is namelijk ook een belangrijk deel van het bewijsmateriaal verdwenen", attendeert het politieteam. "Wanneer je bewijsmateriaal verzamelt doe dat dan zoveel mogelijk vanaf een computer of laptop. Bij screenshots vanuit een app ontbreekt de URL vaak en die is van cruciaal belang, omdat deze uniek is."