De auto waarmee de Bredase broers door Europa gaan trekken
De auto waarmee de Bredase broers door Europa gaan trekken Foto: Remco Beijer

Bredase broers trekken met 'rammelbak' door Europa

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Breda verwelkomt in de maand september honderden gepimpte ‘rammelbakken’. Vanaf Breepark beginnen op zondag 1 en 15 september namelijk 7-daagse road trips. In een van deze rammelbakken rijden de twee Bredase broers Remco en Chiel Beijer, beide woonachtig in Dorst. Het wordt voor hun de eerste keer dat ze een roadtrip door Europa gaan maken in een rammelbak.

Remco en Chiel doen mee aan de zesde editie, die eindigt in Praag. “Ik had op social media een filmpje gezien over deze roadtrip en het leek mij toen al erg gaaf om hieraan mee te doen”, vertelt Remco. “Toen ik later met mijn broer in een café zat, liet hij het ook aan mij zien. We hebben ons diezelfde avond nog ingeschreven.” Het duo start in Breda om vervolgens via verschillende bergetappes en onverharde wegen door Duitsland, Oostenrijk en Polen te finishen in het Tsjechische Praag. Tijdens de roadtrip gaat het niet om snelheid, maar men kan wel punten verdienen met ludieke vragen en opdrachten.

De organisatoren Rogier van Wijngaarden en Tjarko van Doormaal zijn ongelofelijk enthousiast over deze editie: “Het is voor ons als organisatie top om te zien wat zo’n roadtrip doet met andere mensen. De voertuigen zien er te gek uit en ook bij de deelnemers zelf zien we gedrevenheid enthousiasme.” Het doel van de organisatie is dat de deelnemers een belevenis krijgen die ze zich lang zullen herinneren. “Het is daarom het leuke dat elk team wel een eigen verhaal heeft om mee te doen.” 

Zo ook de gebroeders Beijer. “Via een aantal sites op internet hebben we gezocht naar een geschikte auto. Volgens de spelregels mag de auto niet meer dan 750 euro kosten en moet het bouwjaar 2000 of ouder zijn”, vertelt Remco. Het leek even een klein probleem voor het duo om een auto te vinden, die aan deze eigenschappen voldeed. Tóch lukte het via de plaatselijke garage om er een te vinden. We waren daar al eerder langs gegaan, maar toen stond er nog geen auto die aan deze vereisten voldeed. Een week later belde de dealer ons op dat hij er mogelijk toch een had. We zijn gelijk gaan kijken en deze viel gelukkig ook nog precies binnen ons budget", vertelt Remco. Ondanks dat de broers niet erg technisch zijn, hebben ze wel wat gesleuteld aan de auto. “We hebben extra lampen boven op de auto gezet, voor als we in het donker moeten rijden. Ook hebben we extra olie, krikken, reparatiemateriaal, koelvloeistof en een bandenset voor onderweg ingeslagen.” Op dit moment wordt de auto door Chiel al een beetje ingereden. “Hij werkt in het oosten van het land. Zo kwamen we al een paar kleine mankementjes tegen, maar die zijn nu gelukkig verholpen.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Mocht er iets met de auto gebeuren, dan kunnen ze waarschijnlijk gewoon rekenen op hulp van andere roadtrippers. “Er doen denk ik ruim honderd rammelbakken mee. Op de eerste dag wordt er een WhatsApp-groep aangemaakt. Daar zitten vast sleutelaars bij. Ik verwacht dat tijdens de reis het saamhorigheidsgevoel er van af spat en dat iedereen elkaar helpt om uiteindelijk de finish samen te halen. En als het echt nodig is kunnen we mee in de bezemwagen. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit”, klinkt het lachend. De overnachtingen tijdens de reis vinden plaats op campings. “We hebben ieder ons eigen tentje aangeschaft. Ik heb echt enorm veel zin. Het zal alleen wel weer even wennen worden om zeven dagen met mijn broer opgescheept te zitten.” 

Op zaterdag 7 september hoopt het duo weer terug in Nederland te zijn.