De gemeente is begonnen met de aanleg van faunapassages in Ulvenhout.
De gemeente is begonnen met de aanleg van faunapassages in Ulvenhout. Foto: Gemeente Breda

Gemeente begonnen met aanleggen van faunatunnel aan Ulvenhoutselaan

Door: Amber Kuijs algemeen

ULVENHOUT - De gemeente is begonnen met het aanleggen van één van de vier grote faunapassage's in Ulvenhout. De tunnels moeten de Ulvenhoutse Bossen verbinden met het stroomgebied van de Bovenmark. Daarmee wil de gemeente Breda inzetten op de ambitie voor een groener landschap, maar worden ook de wegen rondom de Ulvenhoutse bossen veiliger voor automobilisten omdat er minder dieren oversteken.

Deze week is er begonnen met de tunnel in de Ulvenhoutselaan, ter hoogte van het 'open deel' tussen Breda en Ulvenhout. Het werk is gisteren begonnen en duurt nog tot vrijdag 6 september. De weg is daardoor ook afgesloten voor verkeer, met uitzondering van fietsers, het openbaar vervoer en hulpdiensten. 

Volgens de gemeente is dit een win-win situatie. De wegen worden veiliger en de overstekende dieren krijgen een grotere achtertuin. In totaal moeten vier grote faunatunnels deze veilige situatie creëren. Naast de tunnel in de Ulvenhoutselaan komen er twee in de Rouppe van der Voortlaan en één in de Huisdreef. Daarnaast komen er ook nog kleine faunatunnels in de Hubertuslaan, in de Charlotte Cuypersdreef en langs verschillende zandpaden. De faunatunnel in de Huisdreef komt ter hoogte van de Rouppe van de Voortlaan. Het werk gebeurt van 16 tot en met 20 september. De Huisdreef is dan afgesloten voor verkeer. Fietsers kunnen er wel langs. 

Tekst gaat verder na post.

Wat is een faunatunnel?
Een faunatunnel is een buis onder de weg waar dieren ongestoord en veilig kunnen oversteken. Ook voor autobestuurders is het veiliger omdat er minder dieren oversteken. De tunnels zijn vooral bedoeld voor dieren zoals marters, egels, konijnen, kikkers en padden.

Zo komt de faunatunnel eruit te zien.