Het SP-Raadslid vindt deze pamfletten supportertje pesten.
Het SP-Raadslid vindt deze pamfletten supportertje pesten. Foto: Wesley van der Linde

SP: Fietsen weghalen bij NAC Stadion is supportertje pesten

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Op bomen en palen rondom het NAC-stadion hangen sinds gisteren gelamineerde informatieformulieren over de plekken waar je je fiets rond het stadion mag parkeren. De gemeente komt in actie tegen de fietsen die regelmatig verkeerd geparkeerd staan rond het stadion. En dat is volgens SP-raadslid Dirk Uijl supportertje pesten. 

Veel Bredanaren gaan op de fiets naar het stadion wanneer NAC thuis speelt. Daardoor staan de fietsparkeerplaatsen altijd goed vol. Maar niet alleen op de parkeerplaatsen zijn veel fietsen te vinden. Ook langs de weg en aan bomen worden regelmatig fietsen geplaatst. Gisteren besloot de gemeente daartegen in actie te komen en waarschuwingspamfletten op te hangen. Verkeerd geparkeerde fietsen worden verwijderd en zijn terug te krijgen tegen 25 euro.

Volgens SP-raadslid Dirk Uijl moet het prima zijn om je fiets netjes tegen een boom of hek te plaatsen. "Avondje NAC, pilsje erbij, dus lekker op de fiets naar het stadion. Maar met fietsenstallingen die niet op de route liggen en ook nog eens overvol zijn, wat doe je dan? Simpel: je zet je fiets netjes tegen een boom of hek, prima toch? Maar om de zoveel tijd borrelt het op het stadskantoor en mag dit ineens niet meer. Zoals nu." Hij wil dan ook graag weten hoe vaak collegeleden zelf op de fiets naar NAC gaan en hoe lang zij er over doen om hun fiets kwijt te kunnen. 

Daarnaast is de partij benieuwd welke onveilige situatie worden opgelost met het 'supportertje pesten'. Ze willen graag de concrete aantallen zien waarmee supporters op de fiets naar het stadion komen. "Als er onveilige situaties ontstaan, waarom kiest u er dan voor om alles te verbieden, in plaats van hulpdiensten te vragen waar fietsparkeren echt voor overlast of onveilige situaties zorgt?", zo vraagt het raadslid zich af. De SP hoopt dat het college bereid is om naar andere oplossingen en alternatieven te kijken, in plaats van te verbieden en pesten. Zo geeft het raadslid NAC-bussen vanuit alle dorpen en wijken uit de gemeente als voorbeeld. 

Greetje Bos, wethouder Leefbaarheid, Wijkveiligheid, FinanciĆ«n en Energie, benadrukt tegen deze site dat de fietsen wel degelijk gevaarlijke situaties opleveren. "Wij zijn blij dat zoveel mensen op de fiets naar het NAC stadion komen. Soms zien we wel situaties ontstaan waarbij los slingerende fietsen een gevaar opleveren voor anderen of de weg belemmeren voor hulpdiensten. Daar handhaven we op. Dus parkeer je je fiets vooral in de rekken, in de pop-up stallingen, of zet je fiets vast met een ketting en zorg dat je fiets voor hulpverlening niet in de weg staat. Zo houden we het gebied samen veilig en toegankelijk."