Oprichters Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop.
Oprichters Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop. Foto: Stijn Markusse

Bredaas initiatief 'Boerschappen' bezorgt vanaf 1 oktober landelijk

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Boerschappen, een Bredaas initiatief, gaat vanaf 1 oktober hun boodschappenboxen door heel Nederland verkopen. Een kleinschalige Brabantse partner, die met hun busjes overal komen, gaan de boxen bezorgen. Voorheen konden boodschappen alleen nog opgehaald worden bij verschillende pick-uppoints in Brabant. 

Wekelijks een box met boodschappen van lokale boeren. Het klinkt heel simpel, maar voordat Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop het initiatief bedacht voor 'Boerschappen' bestond het nog niet. Het begon heel klein met een groepje van tien bevriende stellen, dit groeide uit naar vrienden van vrienden. Binnen een aantal jaar waren er meerdere pick-uppoints door heel Brabant. Daar stopt het niet, vanaf 1 oktober bezorgt het bedrijf overal in Nederland. 

Een kleinschalige Brabantse partner gaat de boodschappenboxen bezorgen. "Die komen met hun busjes al overal in Nederland. Zo rijden we niet onnodig en kunnen we vertrouwen op goede service. Bovendien zijn we hierdoor flexibel", zo is er te lezen op de site van Boerschappen. Klanten kunnen op de dag van bezorging hun locatie nog wijzigen naar elke willekeurige locatie in Nederland. Daarnaast krijgen zij in de ochtend een sms met het tijdvenster en wordt er een kwartier voor aankomst gebeld. 

Lokale boeren
Boerschappen is door Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop vanuit een passie voor lekker en gezond eten opgezet. In 2013 begon Stéphanie zich te verdiepen in voeding. Het viel haar op dat er veel bewerkte producten waren met veel toevoegingen. Met name winstoptimalisatie is het doel van de fabrikanten. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en transparantie van het product. Daardoor kwam Stijn met het idee om zelf de boodschappen te halen bij een lokale boer. "Maar die ziet je komen", vertelde Stijn in 2014 tegen deze site. "Als je één kip koopt, vindt hij dat ook niet zo interessant. Toen zijn we op een zaterdagmiddag wat bevriende stellen langs gegaan en hebben we besloten samen te gaan inkopen."

Met tien bevriende stellen kochten ze vier weken lang iedere week producten in. Ook zij werden enthousiast en vertelden hierover aan anderen. Zo sloten vrienden van vrienden aan. Het stel besloot in 2014 een bus te kopen, een locatie te huren en extra boeren te zoeken. Vervolgens ging de site online. Boerschappen heeft inmiddels vaste locaties in Breda en Eindhoven en pick-up points in onder meer Tilburg, Oosterhout, Roosendaal, Etten-Leur en Dongen. In 2017 won het bedrijf de Agrofoodpluim, een aanmoedigingsprijs voor innovatieve bedrijven uit Brabant in de agricultuur. Stijn vertelde toen aan BredaVandaag dat hij blij was met deze erkenning. "We bieden de boer uit de regio een eerlijke prijs en de consument een eerlijk product."

Stijn en Stéphanie nemen de Agrofoodpluim in ontvangst (Tekst gaat verder na foto).

De boodschappenbox
Boerschappen biedt vijf verschillende boxen aan, zodat er voor ieder wat wils is. Er is een oogst-, compleet-, vangst- en vegan box. Daarnaast is er een een FAIM Fruittas. Er kan aangegeven worden voor hoeveel personen de box moet zijn. De prijzen verschillen tussen de boxen en aantal personen. De inhoud varieert doordat de box extreem seizoensgebonden is.  "Meestal wel een stuk kip, rundvlees, vis en verschillende soorten groenten, aardappels, wat fruit, iets voor op brood", vertelde Stijn aan deze site. 

De producten bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen tijd om op te groeien en er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd. Acht uur nadat de producten geoogst worden, liggen deze al bij de klanten thuis. De eerste drie weken kunnen potentiële klanten de boxen uitproberen. Daarna kunnen ze lid worden en zelf hun boxen uitkiezen. Ook kun je Boerschappen pauzeren, dit kan tot 8 dagen voor de ophaaldag worden doorgeven. Daarnaast is er op Facebook een ruilpagina voor producten die klanten niet lusten. Op die manier wordt er geen voedsel verspild.