Jeangu Macrooy op de Amstel Stage tijdens Breda Barst 2018.
Jeangu Macrooy op de Amstel Stage tijdens Breda Barst 2018. (Foto: Wijnand Nijs)

Breda Barst bijna los: wat is er allemaal te doen?

  algemeen

BREDA - Over twee dagen is het zo ver. Dan wordt het Valkenberg weer omgetoverd tot festivalterrein. Het park staat hel het zonnige weekend in het teken van de 24e editie van het gratis toegankelijke festival Breda Barst. Tussen 13.30 en 23.00 uur genoten worden van een gevarieerd muziekprogramma en diverse andere activiteiten. 


Amstel Stage
Op het hoofdpodium van het festival treden diverse binnen- en buitenlandse artiesten op. Acts als Goose (BE), Indian Askin, blackwave (BE), Tape Toy en Fata Boom schitteren zaterdag op de Amstel Stage. Op zondag keren Navarone en Rondé terug naar Breda Barst. De Nijmeegse band Navarone greep eerder dit jaar net naast de winst bij de Voice of Holland. Het was de eerste band die meedeed aan dit programma. De band Rondé is het bekendst van hun singles 'Run' en 'We are one'. Deze werden allebei uitgeroepen tot 3FM Megahit. Daarnaast werd de band gekozen 3FM Serious Talent. Verder staan onder meer Warhola (BE), Bjorn Berge (NOR), Ten Times a Million, Damé en The Pilgrims zondag op het hoofdpodium.

Spaanse Kraag
De Spaanse Kraag wordt zaterdag op zijn kop gezet door The Spvrk, For I Am King, Slow Crush en To Adelaide. Op zondag start de dag bij de Spaanse Kraag traditiegetrouw met de leukste muziekquiz van Nederland: Quiz'm. Daarnaast treden dirk., Peuk, Onmens en STAKE hier op. 

Suikerbeat
Op zaterdag kan er bij Suikerbeat de hele dag gedanst worden bij dj's als Iggy P, Lövestad en SHMLSS.  Het programma bij Suikerbeat staat op zondag volledig in het teken van old-skool Bredase housescene. Oude bekenden als Cor Fijneman, Dazzle, Victor Bakker en Mark Green nemen hun platenkoffers mee en draaien de grootste klassiekers op vinyl. Zij draaiden in de jaren 80 en 90 in clubs als in Spock, Exq's/ Zsa-Zsa en Massa en zijn nu nog steeds actief binnen de scene. Met hun muziek slaan ze een brug tussen jong en oud in het uitgaansleven en dus ook op BredaBarst. 

Future Stage
Ook jong talent krijgt de kans om op te treden tijdens Breda Barst. In samenwerking met Breda's Most Wanted, December Tapes, Rockhome Foundation en de Grote Prijs van Nederland is het programma van Future Stage tot stand gekomen. Op zaterdag staan onder andere The King's Head, Piece of Eden, Summersile, Bottlecap Accident, Hessing, WIES en After Rehearsel op het programma. Op het podium van Future Stage hopen zondag Tom Neven, Lisa van Nes, Windup Space, STINCE en Little Symphonies veel nieuwe fans te verwelkomen. JuliusRhymz, de winnaar van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Hiphop sluit het podium af.

De timetable van Breda Barst 2019. (Tekst gaat verder na foto)

Theater
Naast muziek is er ook ruimte voor diverse theatervoorstellingen en kunstzinnige acts. Tijdens de theatervoorstelling 'Buiten Dienst' gaan bezoekers omhoog en omlaag, maar ook horizontaal en scheef in een lift. Net als in het echte leven, waar ook niet alles verloopt volgens een vooropgezet schema. Jelle van Dun komt naar het festival met 'The Dedicated Thousand'. Dit wordt zijn nieuwste animatiefilm, gemaakt van 1000 tattoos om mensen te inspireren om duurzamer te leven. Ook jij kan één van de Dedicated 1000 worden door op Breda Barst een tattoo te laten zetten door Bunker Tattoo.

De Bierzegsters en de Complimenten Vissers zijn eveneens aanwezig dit weekend. Ben je meer een spelletjestype? Doe dan mee met een potje Reuzentwister. Dit weekend is het zowel Breda Barst als Open Monumenten Dag. Daarom komen de twee trekpleisters tot een unieke samenwerking onder de naam 'Breda Barst van de Monumenten'. Samen organiseren zij drie akoestische miniconcerten, op drie bijzondere locaties in Breda

Tekst gaat verder na video. 

 
Kinderen
Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma voor jongeren en kinderen onder de noemer 'Mini-Barst'. Met 'Thinking OUT of Plastic' door Atelier da Silva bouwen kinderen in 2 dagen een enorm kunstwerk van afval dat tijdens Breda Barst wordt geproduceerd. Hier is ook de Toekomststoel van de gemeente bij aanwezig. Met spelletjes en een knutseltafel wordt er een duik genomen in de wereld van Foomp.

Breda Barst is Breda Barst natuurlijk niet zonder wat muziek. Kinderen kunnen een dansje wagen bij kinderopvang Pebbles. Daarnaast is MuzieKanjers er voor de allerkleinsten. Met 'Muziek op schoot' gaan ze aan de slag met instrumenten. Tijdens Mini-Barst worden er ook diverse workshops, zoals een paaldansworkshop en een skateworkshop van PIER15, aangeboden. Tevens kunnen kinderen knutselen, blikwerpen, spelletjes spelen en als fotograaf op pad.

Tekst gaat verder na post.


Snekplek
Voor een lege maag hoef je op het festival niet bang te zijn. Zoals ieder jaar is Dokter Worst weer aanwezig. Daarnaast kunnen bezoekers op de Snekplek terecht voor friet, snacks, belegde broodjes, noodles, fruitcocktails en nog veel meer. Voor de echt zoetekauwen zijn er suikerspinnen en popcorn.

Hoe betaal je dat dan? Met consumptiemunten die je eventueel vooraf al kan kopen. Via de webshop van Breda Barst kunnen bezoekers tien bonnen voor 25 in plaats van 27 euro kopen. Deze munten kunnen bij een speciale kassa afgehaald worden, waardoor je niet meer in de rij hoeft te staan. Deze munten kunnen tot vrijdagavond 19.00 uur besteld worden. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief