De onthulling van het kunstwerk van kunstenaar Michel Kuipers door voorzitter Raad van Bestuur Olof Suttorp en wethouder Marianne de Bie
De onthulling van het kunstwerk van kunstenaar Michel Kuipers door voorzitter Raad van Bestuur Olof Suttorp en wethouder Marianne de Bie Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Amphia onthult kunstwerk ter nagedachtenis aan oorlogsdrama

Door: Hanneke Marcelis Cultuur

BREDA - Op het buitenterrein van het nieuwe Amphia staat sinds gisteren een nieuw kunstwerk. Dat herinnert aan het oorlogsdrama dat op 22 januari 1945 in Breda plaatsvond op de locatie Molengracht. Tien kinderen en hun tante kwamen hierbij om het leven. Bij de onthulling waren de nabestaanden van het oorlogsdrama en wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur, Marianne de Bie aanwezig. 

Op 22 januari 1945 werd de boerderij van de familie De Jongh - terwijl de bevrijding in het Zuiden al een feit was - getroffen door een uit koers geraakte bom. Daarbij kwamen maar liefst tien kinderen en hun tante om het leven. Tot een aantal jaar geleden waren drie grote rode beuken stille getuigen van dit drama. De bomen bleken ziek te zijn en moesten mede daarom weg voordat er werd gestart met de nieuwbouw. Om de herinnering aan deze gebeurtenis levend te houden voor de omgeving en de nabestaanden heeft Amphia een kunstwerk laten maken door kunstenaar Michel Kuipers. De stichting Vrienden van Amphia hebben met een financiële bijdrage het kunstwerk mede mogelijk gemaakt. 

Piet Dielemans, één van de nabestaanden van het drama vertelt”: “Als ik vroeger langs de drie beukenbomen liep maakte dat iets mij los. Hier zijn toch mijn broers, zussen, tante en de kinderen van de familie de Jongh om het leven gekomen. Ik vind het kunstwerk heel mooi en zeer geslaagd. Wij zijn heel dankbaar dat we een herinnering hebben aan dit oorlogsdrama."

Weerslag

De naam van het kunstwerk is ‘Weerslag’. De eikenboom groeit maar tijdens de groei keert de boom weer teug naar de aarde. Hiermee wordt een te jong afgebroken leven gesymboliseerd. Michel Kuipers: “Ik heb bewust gekozen voor een eikenboom omdat ik graag met elementen om de boom wilde werken. De eikels van een eikenboom pasten beter bij het beeld dat ik voor ogen had. Het beeld is gemaakt van dubbelhard gebakken keramiek. Een kant van de boom is blauw geglazuurd en de andere kant is bruin ongeglazuurd.” Het kunstwerk is 3,5 meter hoog en is door Michel ter plekke opgebouwd.