De Toekomststoel is gemaakt van stevig, recyclebaar karton en heeft verschillende kleuren afhankelijk van het thema.
De Toekomststoel is gemaakt van stevig, recyclebaar karton en heeft verschillende kleuren afhankelijk van het thema. Foto: Gemeente Breda

De Toekomststoel geeft jongeren en kinderen een stem in hun leefomgeving

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - De gemeente wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer betrokken worden bij de toekomst van de stad. Daarom gaat vanaf deze maand 'De Toekomststoel' de stad in. Het college hoopt daarmee het gesprek met kinderen en jongeren te openen over bijvoorbeeld duurzaamheid, cultuur en onderwijs. De stoel zal aankomend weekend ook op Mini-Barst staan. 

De Toekomststoel is gemaakt van stevig, recyclebaar karton en heeft verschillende kleuren, afhankelijk van het thema waarover gepraat wordt. Het college van Burgemeester en Wethouders wil met de stoel handen en voeten geven aan jeugdparticipatie. Zij vinden het van belang dat kinderen en jongeren meedenken, meebeslissen en meedoen. De Toekomststoel staat dan ook symbool voor de toekomst van kinderen, jongeren en de stad. De komende periode zal de stoel bij diverse bijeenkomsten, gesprekken en evenementen over alle bestuurlijke portefeuilles aansluiten. Daarnaast kunnen scholen, maatschappelijke partners en bedrijven een exemplaar naar zich toehalen. 

Stem in de leefomgeving
Marianne de Bie, wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur, hoopt met de stoel mede invulling te geven aan de thema's Kindvriendelijke stad en Burgerschap voor jongeren. "Kinderen en jongeren zijn de ondernemers, bewoners en vrijwilligers van de toekomst", zo vertelt De Bie in het persbericht. "Wij willen hen een stem geven in hun leefomgeving, of het nu om onderwijs, duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling, cultuur, sport, zorg of politiek gaat. Het is goed dat volwassenen echt luisteren, samenwerken met de jeugd en ook verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van de jeugd." 

Het is de bedoeling dat het effect en de 'opbrengst' van de stoel gemonitord wordt aan de hand van indicatoren. Het streven is om vier keer per jaar een overzicht te maken. Op deze manier moet de inbreng van de jeugd daadwerkelijk een plaats krijgen in de toekomst van Breda. 

Mini-Barst
De Toekomststoel is geïnspireerd op het idee van Jan Terlouw. Hij laat een stoel voor de toekomst aanschuiven bij belangrijke beslismomenten op het gebied van duurzaamheid. Op die manier komen de belangen van toekomstige generaties aan bod. Het is de bedoeling dat de Bredase stoel de belangen van jongeren en kinderen aan bod laat komen. Daar wordt aanstaande zaterdag op Mini-Barst een begin mee gemaakt. Daar maken kinderen samen een kunstwerk van afvalplastic. Zij kunnen dan op de stoel gaan zitten en in gesprek gaan over cultuur en duurzaamheid.