Vanochtend werd de nieuwste Blind Wall bij de teruggave onthuld.
Vanochtend werd de nieuwste Blind Wall bij de teruggave onthuld. (Foto: Hanneke Marcelis)
fotoalbum

Grote drukte bij onthulling Blind Wall op voormalig belastingkantoor

  algemeen

BREDA - De nieuwste Blind Wall van Breda is vanochtend op feestelijke wijze tijdens de Open Monumentendagen onthuld. Ruim twee weken was de Poolste kunstenaar Otecki bezig met de 27 meter hoge muurschildering op het voormalige belastingkantoor. Onder andere Ria Vermeulen, waar het kunstwerk op geïnspireerd is, kwam kijken naar het startsignaal van de Kunsten in de Monumenten


Kunstenaar Otecki, wiens echte naam Wojciech Kolacz is, begon ruim twee weken geleden aan de muurschildering. De kale muur werd ingedeeld in vakken, waarop de eerste basislijnen van de schildering werden gezet. Vervolgens werden de eerste grote vlakken in de juiste kleur geschilderd, om daarna de puntjes op de i te zetten. Tijdsdruk had hij absoluut. De Blind Wall werd namelijk vanochtend officieel geopend als start van de Kunsten in de Monumenten.  

En dat trok veel bekijks. Bijna honderd man kwam kijken naar het eindresultaat van de schildering. Dennis Albers liet tijdens de opening de foto waarop de schildering is gebaseerd zien. "We wilden al twee jaar iets met deze foto doen, maar het was zoeken naar een geschikte plaats". Nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. "De helden zijn abstract weergeven, de Bredase meisjes wat minder." Vervolgens liet het Dansnest een bijzondere moderne dans zien. Ook Marianne de Bie, wethouder cultuur, was bij de opening aanwezig. "De Open Monumenten Dagen zijn de mooiste dagen van het jaar." 

Inspiratie 
Otecki liet zich inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief Breda. Op deze foto is te zien hoe twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. De 92-jarige Ria was vanochtend ook bij de onthulling van de schildering aanwezig zijn. 

De foto waarop de schildering geïnspireerd is. (Tekst gaat verder na foto) 

De schildering van Otecki staat dan ook in het teken van de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944, door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. En dat is duidelijk één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Breda. Vorig jaar was Blind Walls Gallery al op zoek naar een muur voor het bijzondere ontwerp, in de buurt van het Poolse Ereveld. Helaas was er in de nabije omgeving geen wand te vinden die het verhaal eer aan deed. De zijgevel van De Teruggave,het voormalige belastingkantoor, aan de Gasthuisvelden doet dat wel. De 27 meter hoge schildering is een eerbetoon aan de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het terrein rondom De Teruggave werd vroeger gebruikt als exercitieterrein door het leger, wat de locatie nog specialer maakt.

Ria Vermeulen (92) zat vanochtend bij de onthulling in een comfortabele stoel. (Tekst gaat verder na foto)

Brabant Remembers
De schildering is onderdeel van het project 'Brabant Remembers'. Brabant Remembers vertelt persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. 

De Blind Wall Gallery bestaat inmiddels uit een collectie van ruim 85 muurschilderingen op straat gemaakt door (inter)nationale kunstenaars. Alle muurschilderingen zijn geïnspireerd op verhalen uit de stad. 

De complete muurschildering. 


 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief