Wethouder Daan Quaars opende de ideeënbox in het Chassé Theater.
Wethouder Daan Quaars opende de ideeënbox in het Chassé Theater. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Ideeënbox voor activiteiten La Vuelta: "We hopen alvast het fiësta-gevoel te creëren'

  algemeen

BREDA - Volgend jaar racen de wielrenners van de Vuelta, de Ronde van Spanje, op zondag 16 augustus door Breda. Bredanaren kunnen meer doen dan alleen kijken. De Nederlandse organisatie van La Vuelta Holanda wil vanaf eind april de spanning naar het wielerevenement opbouwen. Zij roepen daarom iedereen op activiteiten rond de La Vuelta te bedenken. In het kader daarvan onthulde wethouder Daan Quaars vanmiddag de La Vuelta-ideeënbox in de hal van het Chassé Theater/Holland Casino.  


Het hoeft niet alleen om sportieve activiteiten te gaan. Bijvoorbeeld culturele, historische, educatieve en culinaire activiteiten zijn ook meer dan welkom. Het is wel de bedoeling dat de activiteit aansluit bij de doelstellingen van La Vuelta Holanda: duurzaamheid, gezond stedelijk leven, cultuur en natuurlijk feest in de stad. Daarnaast vindt de activiteit bij voorkeur in een van de drie start- en finishpunten of de doorkomstgemeenten plaats. "Met de activiteiten hopen we tussen april en augustus alvast het fiësta-gevoel te creëren", aldus een woordvoerder van de gemeente. 

Financiële bijdrage
Woensdagmiddag gaf wethouder Daan Quaars in het Chassé Theater het startsein voor het aanmelden van activiteiten. In het foyer van het theater is een grote ideeënbox neergezet. Daarin kunnen Bredanaren de aanmelding van hun initiatieven doen. De organisatie gaat namelijk bij sommige activiteiten de kosten voor een derde betalen. In totaal is een budget beschikbaar van 600.000 euro, voor naar schatting 200 activiteiten. "Met de ideeënbox proberen we aandacht te trekken voor de actie", legt de woordvoerder uit.   

Daarom zitten er enkele voorwaarden aan. Initiatiefnemers wordt gevraagd een projectplan en een begrotingsplan te maken. Daarnaast worden de plannen beoordeeld op inhoudelijke kwaliteit, originaliteit, organisatorische kwaliteit, haalbaarheid, innovatief karakter, spreiding in tijd en ruimte, impact en bereik. De aanmelding voor de financiële bijdrage sluit op 31 oktober 2019.

Wethouder Daan Quaars onthult de ideeënbox. (Tekst gaat verder na foto)

Drie verhalen van La Vuelta Holanda
Ook hoopt de organisatie dat mensen zich laten inspireren door één van de 'drie verhalen van La Vuelta Holanda': In het Rood Rijden, Verbonden in Strijd en Vuur of Verandering, Vuelta! 

De leider van de La Vuelta rijdt altijd in het rood. In het Rood Rijden gaat over de grenzen van het (on)mogelijke opzoeken om de rode trui te veroveren. Het gaat over wat iemand doet voor het bereiken van een topprestatie. Daarnaast is er het motto van Spanje zoals vermeld op het officiële wapen: Plus Ultra (latijn), oftewel Ma´s alla´ (Spaans). In het Nederlands betekent dat 'steeds verder'. 

Verbonden in Strijd gaat over strijden voor datgene waar je in gelooft en daar dan helemaal voor gaan. Dit verhaal associeert met een stuk geschiedenis tussen Nederland en Spanje. De 80-jarige oorlog heeft uiteindelijk ook voor een verbinding tussen onze landen gezorgd. Dit is nog steeds terug te zien in historische verhalen, plekken en gebouwen. De wielrenners van de La Vuelta zijn ook verbonden in strijd. Ze rijden allemaal voor zichzelf, maar zouden het niet zonder anderen kunnen. 

Vuur, Verandering, Vuelta! gaat over eeuwigdurende ontwikkeling en verandering, die steeds weer tot nieuwe dingen leidt. La Vuelta betekent De Ronde. Een ronde heeft een begin en een eind. Als de ronde een cirkel is, dan eindigt hij bij het begin. Waar dan ook een nieuw begin kan ontstaan, als een Cirkel van Leven die steeds verder gaat. En om dat nieuwe te laten ontstaan is vuur nodig. De vonk die alles aanzet en tot grote bewegingen kan leiden. Bewegingen die alles veranderen.

La Vuelta in Nederland
De vijfenzeventigste editie van de La Vuelta, oftewel de Ronde van Spanje, gaat van start in Nederland. Van 14 tot en met 16 augustus rijdt het peloton door Utrecht en Noord-Brabant. Daarmee doorkruist de ronde maar liefst 34 gemeenten in drie dagen. De eerste etappe gaat van start in Utrecht. De historische binnenstad van Den Bosch is het startpunt van de tweede etappe. De derde etappe, op zondag 16 augustus, start en eindigt in Breda. Slecht drie keer eerder startte de Ronde van Spanje buiten Spanje. 

De ideeënbox