Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Vlag halfstok bij gerechtsgebouw Breda voor doodgeschoten advocaat

BREDA - De vlag bij het gerechtsgebouw in Breda hangt donderdag halfstok. Dit is ter gedachtenis aan de woensdag vermoordde advocaat Derek Wiersum. 


De 44-jarige advocaat Derk Wiersum werd woensdagochtend rond 07.30 uur onder vuur genomen voor zijn huis in Amsterdam. Een jongen in een hoodie heeft zeker twee keer op de advocaat geschoten. Vervolgens is hij heel hard weggerend. In de zoektocht naar de dader heeft de politie een Burgernetmelding gedaan. Er werd opgeroepen uit te kijken naar een slanke slanke 16- tot 20-jarige man, van ongeveer 1.75 meter. 

Wiersum was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Daarnaast was hij ook plaatsvervangend rechter in de rechtbank in Breda (Zeeland - West-Brabant). 

De vlag hangt halfstok bij het gerechtsgebouw aan de Stationslaan (Tekst gaat verder onder de foto).

                                                                                                                      Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Grens overschreden

Korpschef Erik Akerboom reageerde geschokt. "Met deze brute moord is een nieuwe grens overschreden, nu ook mensen die gewoon hun werk doen niet meer veilig lijken. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, familie en vrienden, van advocaat Derk Wiersum. Ik wil dat zij weten dat wij er alles aan zullen doen om de dader te pakken. We rusten niet voordat dat gelukt is. Als samenleving kunnen we dit niet accepteren. We moeten er alles aan doen om criminele ondermijning te stoppen. Politie, het OM en burgemeesters trekken hierin samen op. Deze en andere vormen van extreem geweld, laten wat mij betreft zien dat er een brede en langdurige aanpak van ondermijning nodig is."

De 44-jarige advocaat studeerde Nederlands recht, hoofdrichting Strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo is op zijn website te lezen. Daarna werkte hij bij verschillende kantoren in het strafrecht. Derk was plaatsvervangend rechter bij de rechtbank Zeeland - West-Brabant. Ook was hij lid van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Hij was werkzaam als penningmeester voor Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden en als advocaat voor stichting Dutch&Detained. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief