Foto: Rijnhout Media

Burgemeester stelt proef in met preventief fouilleren in uitgaansgebied

BREDA - Zes maanden lang zal het uitgaanscentrum van Breda worden gezien als 'veiligheidsrisicogebied'. Dat betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden. Dit besluit heeft burgemeester Paul Depla in samenspraak met de politie genomen naar aanleiding van meerdere ernstige geweldsincidenten.


Met dit preventieve fouilleren hoopt Depla een duidelijk signaal af te geven dat wapens in het uitgaanscentrum niet getolereerd worden. "Het recente incident waarbij portiers van een horecazaak in de binnenstad een wapen bij een bezoeker aantroffen, onderstreept deze noodzaak des te meer", aldus Depla. 

Op basis van analyses heeft de burgemeester besloten het uitgaanscentrum voor een duur van zes maanden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit is nodig om preventief fouilleren mogelijk te maken. "Het aanwijzen van het uitgaanscentrum tot veiligheidsrisicogebied betekent overigens nog niet dat direct daarna preventieve fouilleeracties worden uitgevoerd", gaat Depla verder. "De wetgever heeft het besluit wanneer en hoelang daadwerkelijk preventief wordt gefouilleerd aan de officier van justitie toebedeeld. Pas na diens besluit zal de politie over gaan tot het uitvoeren van preventieve fouillering binnen het door mij aangewezen gebied."


FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief