Uitgaan in Breda (2018).
Uitgaan in Breda (2018). Foto: Ankie Nederlof

Zonder aanleiding gefouilleerd mogen worden in het centrum? SP-er Bas Maes is sceptisch

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Gisteren maakte burgemeester Paul Depla bekend dat er de komende zes maanden preventief gefouilleerd mag worden in het uitgaanscentrum. Er wordt sceptisch gereageerd op dit plan. SP-fractievoorzitter Bas Maes vindt de maatregelen buitensporig voor een gebied waar de afgelopen tien maanden drie steekincidenten plaatsvonden. 

Het uitgaanscentrum van Breda wordt zes maanden lang gezien als 'veiligheidsrisicogebied'. Dat maakte de burgemeester Paul Depla gisteren bekend. Er mag daarom preventief gefouilleerd worden. Dit besluit heeft Depla in samenspraak met de politie genomen naar aanleiding van meerdere ernstige geweldsincidenten.De afgelopen tien maanden vonden er in totaal veertien steekincidenten plaats in Breda. Daarvan waren er drie in het gebied dat de burgemeester nu aangeduid heeft als 'veiligheidsrisicogebied'.

SP'er Bas Maes uit zich op Facebook sceptisch over de plannen. "Begrijp me niet verkeerd: ieder steekincident is er één te veel! Maar is 3 incidenten in 10 maanden in het uitgaansgebied van de negende stad van Nederland buitensporig veel? Is dat meer dan andere jaren? Vragen waarop de burgemeester in ieder geval geen antwoord kon geven in reactie op mijn raadsvragen." Hij verwacht dat de burgemeester zich baseert op feiten, niet op sentimenten. 

Duidelijk signaal
De burgemeester hoopt juist met preventief fouilleren een duidelijk signaal af te geven dat wapens in het uitgaansgebied niet worden getolereerd. "Het recente incident waarbij portiers van een horecazaak in de binnenstad een wapen bij een bezoeker aantroffen, onderstreept deze noodzaak des te meer", aldus Depla. 

Op basis van analyses heeft de burgemeester besloten het uitgaanscentrum voor een duur van zes maanden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit is nodig om preventief fouilleren mogelijk te maken. "Het aanwijzen van het uitgaanscentrum tot veiligheidsrisicogebied betekent overigens nog niet dat direct daarna preventieve fouilleeracties worden uitgevoerd", gaat Depla verder. "De wetgever heeft het besluit wanneer en hoelang daadwerkelijk preventief wordt gefouilleerd aan de officier van justitie toebedeeld. Pas na diens besluit zal de politie over gaan tot het uitvoeren van preventieve fouillering binnen het door mij aangewezen gebied."

Het 'veiligheidsrisicogebied'.