In het water van de Asterdplas is blauwalg geconstateerd.
In het water van de Asterdplas is blauwalg geconstateerd.

Negatief zwemadvies voor Asterdplas: blauwalg aangetroffen in water

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - De provincie heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de Asterdplas in de Haagse Beemden. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Er is een forse bloei van blauwalgen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. 

Het advies houdt in dat zwemmen in de Asterdplas afgeraden wordt, maar het op eigen risico nog wel mag. Het negatieve zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit wordt aangetoond. Het zwemseizoen geldt van 1 mei tot en met 1 oktober. 

Blauwalg
Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De belangrijkste oorzaak is een grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water. Door de alg wordt het water troebel. Daarnaast kan blauwalg giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Het kan gaan stinken en vissen kunnen sterven.  

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de provincie de Asterdplas een negatief zwemadvies geeft. In 2017 werd het advies ook al gegeven nadat er verminderde waterkwaliteit was geconstateerd. Dit zorgde voor kans op maag- en darmklachten bij zwemmers. Het water in de Asterdplas was de jaren daarvoor ook al onder de maat. Toen was de belangrijkste oorzaak de hoeveelheid ganzenpoep op het strand en in het water. De ganzen werden destijds met laserstralen verjaagd. Daarnaast gold er tussen 1 april en eind september 2017 een verbod voor honden en paarden. 

Asterdplas
De Asterdplas is een van de drie natuurwaters binnen de gemeente waar gezwommen kan worden. De andere twee zijn de Galderse Meren en De Kuil in Prinsenbeek.