Advocaat Peter Schouten.
Advocaat Peter Schouten. (Foto: Archief BredaVandaag)

Bredase advocaat Peter Schouten wil Nabil B. bijstaan: 'Ik ga nergens om zeuren en ik zal niets weigeren'

  algemeen

BREDA - De Bredase advocaat Peter Schouten heeft bij de rechtbank in Amsterdam gemeld bereid te zijn de verdediging van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi, op zich te willen nemen. Hij riep op Twitter andere strafrechtadvocaten op zich ook te melden. Derk Wiersum, die eerst advocaat van Nabil B. was, is woensdagochtend geliquideerd in Amsterdam. 


De Bredase advocaat maakte na aanleiding van de liquidatie van Derk Wiersum bekend bereid te zijn om kroongetuige Nabil B. te verdedigen. Op Twitter zegt hij daarover: "Het is belangrijk dat iedereen hoort dat er onverzettelijke en onafhankelijke advocaten voor u klaar staan in deze mooie rechtstaat." Hij riep in een andere tweet strafrechtadvocaten op om zich ook te melden. Daar kreeg hij genoeg reacties op, zo is op zijn Twitter te lezen. Al zeker drie advocaten meldden zich. 

Naïef
Schouten vindt zichzelf niet naïef over de risico's die hij loopt als hij advocaat van Nabil B. zou worden.  "Ik heb gisterochtend contact gehad met de Deken (dat is de leider van alle advocaten in een bepaalde streek). De Deken meldt dat het gevaar dan bij de hoofdofficier van justitie ligt en dat die dan beslist wat er moet gebeuren. Ik heb dat allemaal al eens meegemaakt. Ik heb besloten dat de Staat het verder maar moet uitzoeken. Ik ga nergens om zeuren en ik zal niets weigeren", aldus de advocaat op Twitter. 

De Bredanaar kreeg ook een bijzonder aanbod van een oud-politieagent. 

Liquidatie Derk Wiersum
De 44-jarige advocaat Derk Wiersum is woensdagochtend op straat in Amsterdam geliquideerd. De dader van de moord is nog altijd niet gevonden. Wiersum was de advocaat van Nabil B. Daarnaast was hij ook plaatsvervangend rechter in de rechtbank in Breda (Zeeland - West-Brabant). In heel Nederland werd geschokt gereageerd op de liquidatie. "Als samenleving kunnen we dit niet accepteren", aldus korpschef Erik Akerboom. Ook de Bredase burgemeester reageerde op het nieuws. "Onvoorstelbaar leed voor familie, vrienden en nabestaanden van advocaat Wiersum. Daarnaast een onvoorstelbare en onacceptabele aanslag van de drugscriminelen op onze rechtsstaat." 

Kroongetuige
Wiersum was advocaat van de Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen de organisatie van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. B. was zelf betrokken bij meerdere liquidaties. Hij kent de organisatie dan ook goed. Toen hij klem kwam te zitten in het criminele milieu, is hij naar justitie gestapt. Vervolgens werd hij als kroongetuige gepresenteerd. Vlak daarna werd zijn onschuldige broer als vergelding vermoord in Amsterdam-Noord. Zijn overige familieleden zijn in safehouses ondergebracht. Onlangs heeft de kroongetuige zijn beschermingsdeal met het Openbaar Ministerie (OM) deels opgezegd omdat hij zo ontevreden was over de bescherming.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief