Afbeelding

Depla vuur aan schenen gelegd over legalisering harddrugs

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Het vuur werd burgemeester Depla maandagochtend behoorlijk aan de schenen gelegd in een discussie over de legalisering van XTC in het radioprogramma van Sven Kockelmann. De Bredase burgervader vertelde in  '1 op 1' wat hij vond van de uitspraken van minister Grapperhaus na de dood van advocaat Derek Wiersum. 

Voor minister Ferdinand Grapperhaus was afgelopen week een taaie week. Na de dood van Derek Wiersum was hij in diverse televisieprogramma's duidelijk geëmotioneerd te zien. In Buitenhof gaf de minister aan een 'narcobrigade' te willen oprichten. Er worden meer dan honderd extra mensen ingezet in deze speciale politie-eenheid voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Ook worden de inlichtingendiensten AIVD en MIVA ingeschakeld om de criminelen in het buitenland op te sporen. Hij wil de politie laten samenwerken met de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de marechaussee, de douane en jeugdwerkers om drugscriminaliteit aan te pakken.

Depla is de voorzitter van de G40, hij is de persoon die in Den haag meerdere malen opgeroepen heeft tot meer actie omtrent drugscriminaliteit en hij is de burgemeester van een van de gemeenten die meedoen aan de wietproef. Voor Sven Kockelmann reden genoeg om de Bredase burgemeester uit te nodigen in zijn show. De presentator vroeg Depla naar zijn mening over de plannen van Grapperhaus. "Ik vind een narcobrigade een goed plan", liet de burgemeester weten. Maar toch is hij ook sceptisch. "Er moet dan ook wel meer geld vrij gemaakt worden. Anders gaat het niet werken." 

XTC

Verder in het programma kwam de legalisering van harddrugs ter sprake. Kockelmann legde de Bredase burgervader hierbij het vuur behoorlijk aan de schenen. "Jij bent een voorstander van het legaliseren van wiet. Hoe zit dat dan met pillen? Die worden in uw achtertuin geproduceerd", zette de presentator in. Hierop liet Depla weten dat hij vindt dat er een groot verschil is tussen hennep en XTC. "Hier in Nederland hebben we coffeeshops waar je hennep mag kopen en verkopen", legt de burgemeester uit. "Je kunt dan als overheid niet denken dat de productie vervolgens uit de hemel komt vallen. In feite organiseer je zo je eigen probleem." 

Depla vindt dat er over de legalisering van XTC nú een debat moet komen. "We moeten met z'n allen duidelijk hebben of we het gebruik van pillen vinden horen bij de samenleving hoe wij die nu hebben én of we het accepteren", vertelt de Bredanaar. "Concluderen we dat we dat vinden, dan moet er worden gesproken over bijvoorbeeld legalisering." Bij cocaïne ligt dat volgens Depla een stuk anders. "XTC wordt veel geproduceerd in Nederland. Bij coke is dat anders, daar krijg je meer te maken met internationale lijnen."

Tekst gaat verder onder de foto

Op de vraag van Kockelmann of de burgemeester het gebruik van XTC zelf normaal vindt, reageert Depla twijfelachtig. "Als burgemeester constateer ik dat ik eigenlijk niet zo voor of tegen het gebruik van pillen ben, maar ik constateer dat er een discussie aan de gang is over of we dat gebruik moeten accepteren of niet. En als we dat vinden, dan vind ik dat je het goed moet organiseren. Ik denk dat het op dit moment 2 voor 12 is. Wat mij betreft nog te vroeg om te zeggen dat het pillengebruik in de huidige samenleving al geaccepteerd is."

"Stel je gaat alles reguleren of legaliseren, net als met de softdrugs, dan vinden criminelen toch wel een ander verdienmodel met een ander product?", eindigt Kockelmann zijn show. "Dat klopt", geeft Depla toe. "Maar ik vind dat je je moet afvragen hoe gemakkelijk we het de criminelen maken. Bij de coffeeshops hebben we de illegale productiemarkt zelf in het leven geroepen. Grapperhaus geeft steeds aan dat je je als gebruiker van drugs in de spiegel mag kijken, maar ik vind dat de overheid ook weleens in de spiegel mag kijken. De overheid heeft voor een gedeelte de drugseconomie ook laten ontstaan. Hoeveel containers worden er bijvoorbeeld in de haven nou écht gecontroleerd? We weten dat coke vanaf daar ons land in komt en toch wordt er maar 1% van de containers gecontroleerd, omdat Nederland als handelsland ons zoveel waard is. Dan mag je je als overheid wat mij betreft in de spiegel kijken. Als je Nederland als handelsland centraal stelt, moet je niet raar staan te kijken als drugscriminelen daarvan profiteren."