Er worden lezingen gegeven en er kunnen vragen worden gesteld.
Er worden lezingen gegeven en er kunnen vragen worden gesteld. Foto: NVVE

NVVE staat met informatiepunt in Belcrumhuis tijdens Dag van de Wilsverklaring

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Tegenwoordig willen steeds meer mensen de regie over hun eigen levenseinde. Dat begint met het vastleggen van hun wensen in een wilsverklaring. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) op zaterdag 5 oktober informatiepunt ingericht in het Belcrumhuis.

5 oktober is door de vereniging uitgeroepen tot de Dag van de Wilsverklaring. Volgens hen moet iedereen zich kunnen laten informeren over zo'n verklaring. Daarom staat er in dertien steden op die zaterdag een informatiepunt. In Breda kunnen ge├»nteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur met hun vragen terecht in het Belcrumhuis aan het Pastoor Potterplein. Daarnaast worden er daar ook lezingen gehouden over welke wilsverklaringen er zijn, wat je ermee kunt regelen en wat er in moet staan. Ook wordt er uitgelegd hoe je het onderwerp bespreekt met de huisarts en waarom het niet nodig is om naar een notaris te gaan. 

Wensen over levenseinde
In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Zo kan er in opgenomen worden wanneer je voor euthanasie in aanraking wilt komen en welke medische behandelingen je wel of niet wilt. Ook staat daarin wie deze wensen kenbaar mag maken. Wanneer een wilsverklaring ondertekend is, is deze rechtsgeldig. 

Aanmelden
Wie graag naar het informatiepunt in het Belcrumhuis toe gaat op zaterdag 5 oktober moet zich aanmelden via de site van de NVVE. Als ge├»nteresseerden zich aanmelden via de site, dan krijgen ze een gratis set NVVE-wilsverklaringen. Deze is anders alleen voor leden.