Foto: Amber Kuijs

Avans is niet meer de beste hogeschool van Nederland: 'Voor ons is dit resultaat heel verwarrend'

BREDA - Jarenlang mocht Avans zich de beste hogeschool van Nederland noemen, naar aanleiding van het onderzoek van weekblad Elsevier. Maar dit jaar is de school ineens gezakt van plek 1 naar plek 5. Toch is bestuursvoorzitter Paul Rüpp niet teleurgesteld. "Wij zijn eerder in de war. Doordat Elsevier dit jaar geen gebruik kon maken van de studentenenquête, baseerden ze zich op oude cijfers.  Met die oude cijfers eindigden we toen op plek 1. Maar door een nieuwe rekenmethode zijn we ineens 5e? Wij vinden deze nieuwe berekening heel vooral onduidelijk."


Weekblad Elsevier doet al jaren onderzoek naar de beste hogescholen en universiteiten van Nederland. Daarvoor werd altijd de NSE gebruikt, de Nationale Studenten Enquête gebruikt. Maar dit jaar liep het blad tegen een probleem aan. De studentenenquête is dit jaar niet gehouden, vanwege problemen rondom privacy. "De enquête liep tegen problemen aan rondom de AVG-wetgeving. Daardoor miste er cruciale informatie, en hebben de hogescholen besloten deze niet door te laten gaan. We zijn inmiddels in gesprek met het ministerie om volgend jaar de regels aan te passen, zodat de vragenlijst toch kan worden ingevuld door de studenten. Maar voor dit jaar had Elsevier dus een probleem met het doen van hun onderzoek naar scholen en opleidingen in Nederland", legt Rüpp uit.

Medailles

Elsevier heeft daarom een nieuwe invalshoek moeten kiezen voor het onderzoek. "Ze moesten wel, want met de enquêtes van vorig jaar zou het resultaat precies hetzelfde zijn. En dat wil Elsevier natuurlijk niet." Daarbij richtte het weekblad zich op individuele opleidingen, in plaats van op gehele scholen. Daarbij maakte Elsevier gebruik van delen van de cijfers van de NSE van afgelopen jaren. Opleidingen konden bronzen, zilveren en gouden medailles verdienen. En op basis van de medaillespiegel, werd de ranking van de scholen bepaald. "Toen eindigde Avans ineens op een 5e plek, in plaats van op de 1e plek die we afgelopen jaren hadden", vertelt Rüpp.

"Voor ons is nu veel onduidelijk. We weten niet welke cijfers Elsevier nu precies heeft gebruikt. En bovendien zorgt de medaillespiegel voor een heel ander beeld. Vergelijk het maar met de Olympische spelen. Een klein land met 3 gouden medailles staat daarin hoger dan een groot land met 2 gouden medailles en 20 zilveren. Dus zelfs met héél veel goede opleidingen, wordt je dan toch geen eerste", stelt Rüpp.

Avans is dan ook druk in gesprek met Elsevier om meer duidelijkheid te krijgen over de ranking. "Dit is voor studenten ook niet logisch. Hoe kan een school die jaren op 1 stond, ineens naar plek 5 zakken. En al helemaal als er niet eens nieuwe cijfers zijn, aangezien de studentenenquête niet is afgenomen."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief