Het plan voor het perceel van Villa Trianon.
Het plan voor het perceel van Villa Trianon. (Foto: Maas Jacobs)

Ruim 110 bomen naar de vlakte in het Ginneken: wijk maakt zich zorgen

BREDA - Bij de ontwikkeling van het perceel van Villa Trianon aan de Baronielaan moeten veel bomen verdwijnen. 112 bomen worden volgens de plannen gekapt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Maar wijkvereniging Ginneken = Ginneken is geschrokken van dat plan. De vereniging heeft haar zorgen over de 'ontboming' aangekaart bij de gemeenteraad. 


Op het perceel van Villa Trianon aan de Baronielaan 228 worden in totaal 17 woningen gerealiseerd. Twee in de villa, twaalf appartementen op het noordwestelijke deel en drie grondgebonden woningen op het zuidelijke deel. En om dat te kunnen realiseren, moeten veel bomen naar de vlakte. Voor de meeste bomen is de reden van de kap de bouwlocatie zelf, de uitgroeimogelijkheden en wortelschade. Volgens vereniging Ginneken = Ginneken laat de bomeneffectanalyse zien dat van de 137 aanwezige bomen er maximaal 25 zullen worden gehandhaafd. Dat betekent dat 112 bomen zullen worden geveld. En daar ziet de vereniging niks in.

"Wij zijn van mening dat in deze tijd van klimaatverandering en toenemende aandacht voor de waarde van groen in het stadsklimaat een grootschalige kaalslag van bomen niet mag worden toegestaan", laat voorzitter Claasje van den Hoogen in een brief aan de gemeenteraad weten. De vereniging maakt zich onder andere zorgen over de hittestress in de wijk en het aangezicht van de sfeervolle, groene straten. "Wat voor effect heeft dit plan op de geloofwaardigheid en de voorbeeldfunctie van de gemeente om verstening in tuinen te voorkomen als men zelf door boomverwijdering verstening bevordert?", vraagt de vereniging zich af.

De vereniging wil graag zien dat er een oplossing wordt gevonden waarbij de bomen worden gehandhaafd of herplant. De vereniging drukt de gemeenteraad op het hart geen onomkeerbare beslissingen te nemen, voordat een mogelijke oplossing is gezocht. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief